Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel en Macron willen vaart maken met corona-steunpakket

Kort nieuws - 30 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Angela Merkel heeft maandag de Franse president Emmanuel Macron ontvangen in het slot Meseberg, ten noorden van Berlijn. Tijdens de ontmoeting, in de tuin van het paleis, spraken zij vooral over het corona-steunpakket, dat zij onlangs gezamenlijk presenteerden.

Het was het eerste bezoek van een buitenlandse regeringsleider sinds het begin van de coronapandemie. De laatste keer dat Merkel een buitenlandse regeringsleider in Duitsland heeft ontvangen dateert alweer van 11 maart, toen de Portugese minister-president António Costa op bezoek kwam.

Merkel en Macron spraken vooral over economische hulpmaatregelen om de coronacrisis te boven te komen. Ze toonden zich eensgezind en hopen de rest van Europa ook achter zich te scharen. Merkel benadrukte het belang van de banden tussen Duitsland en Frankrijk: “Wanneer Duitsland en Frankrijk niet eensgezind zijn, dan is het met de Europese eenheid niet goed gesteld.”

Merkel en Macron presenteerden in mei gezamenlijk een steunpakket van 500 miljard. De Europese Commissie kwam kort daarna met een voorstel van 750 miljard. Macron gaf gisteren aan dat hij hoopt dat de onderhandelingen over het steunpakket al op 17 en 18 juli kunnen worden afgesloten. Dan vindt de eerstvolgende EU-top in Brussel plaats.

Volgens Merkel zal dat nog niet zo gemakkelijk zijn: “Natuurlijk is er nog een grote weerstand die we moeten overbruggen”, zei Merkel tijdens een gezamenlijke persconferentie. Daarmee doelt ze op de landen die kritisch zijn op het steunpakket. Met name Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken, inmiddels bekend als de sparsame Vier, maken bezwaar. Deze landen zien niets in een steunpakket dat bestaat uit gelden die niet hoeven worden terugbetaald. Merkel en Macron proberen desondanks om deze EU-landen te overtuigen van de noodzaak van het door hun voorgestelde steunpakket. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.

Lees meer

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Ton Nijhuis, directeur van het DIA, over de invloed van corona op Duitsland en op de Duits-Nederlandse betrekkingen.

Lees meer

Podcast: Duitsland na Merkel

Podcast: Duitsland na Merkel

DIA-directeur Ton Nijhuis spreekt over Duitsland en de Duitse rol in Europa na het vertrek van Merkel, eind 2021.

Lees meer

Crisismanager Merkel redt Duits EU-voorzitterschap

Crisismanager Merkel redt Duits EU-voorzitterschap

'Een pak van m'n hart', zei Merkel na de laatste EU-top. Een terugblik op het Duitse voorzitterschap.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger