Duitslandweb logo Duitslandweb

Rutte en Merkel: Steun uit EU-herstelfonds in ruil voor hervormingen

Kort nieuws - 10 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Merkel en Rutte roepen de EU op om steun uit het corona-herstelfonds te koppelen aan hervormingen. Rutte was donderdagavond bij Merkel in Berlijn om te spreken over het Duitse EU-voorzitterschap, in aanloop naar de EU-top op 17 en 18 juli. Hij was de eerste bezoeker op Merkels kanselarij sinds het begin van de Duitse coronamaatregelen half maart. 

Steun die niet verbonden is met hervormingen zal weinig helpen, aldus Merkel tijdens een persconferentie voorafgaand aan het overleg met Rutte. De Nederlandse premier zei het Europese herstelfonds toe te juichen, maar noemde het "ook belangrijk dat zo'n fonds samen met hervormingen wordt doorgevoerd, zodat alle EU-lidstaten weerbaarder worden en bij een volgende crisis een fonds niet nodig is". Hij benadrukte dat de EU-landen de slag die het coronavirus Europa heeft toegebracht samen te boven moeten komen. Het gaat Duitsland en Nederland alleen echt goed als het de EU als geheel goed gaat, aldus Rutte.  

Ook Merkel sprak zich voor een sterke EU uit, naar het motto van het Duitse voorzitterschap: 'Gemeinsam. Europa wieder stark machen'. Na de crisis worden de kaarten opnieuw geschud, aldus de kanselier, en zal worden gekeken "wie de mensen in zijn land echt welvaart kan garanderen". Dat gaat alleen met een "concurrerende en toekomstbestendige economie".  

Nederland en Duitsland zijn het al weken niet eens over hoe het Europese herstelfonds eruit moet zien. Merkel en de Franse president Macron kwamen in mei met een plan om door de coronacrisis zwaar getroffen landen met subsidies te steunen. Het plan van de Europese Commissie voor een herstelfonds voorziet ook in subsidies. Maar Nederland is daar net als Oostenrijk, Zweden en Denemarken tegen en wil dat de hulp alleen als leningen wordt geboden. Merkel benadrukte donderdagavond in Berlijn dat alle 27 EU-landen op de top volgende week eenstemmig moeten besluiten. "Daarom is deze ontmoeting vanavond zeer belangrijk."

Ook over de Europese meerjarenbegroting voor 2021-2027 liggen Nederland en Duitsland niet op een lijn. Nederland wil niet dat de netto-bijdrage aan de EU stijgt als gevolg van de Brexit en de coronacrisis, herhaalde Rutte donderdagavond in Berlijn. Duitsland wil wel dat de EU-lidstaten meer gaan bijdragen. Lees meer bij Zeit Online, Die Welt (video Merkel), Stern (video Rutte) en op de site van de bondskanselier (tekst Merkel en Rutte op persconferentie)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Het chocoladestrooisel

Het chocoladestrooisel

Voor hagelslag wilden de kinderen van Merlijn Schoonenboom wel mee naar Nederland. Maar 'Hollandse producten' blijken ook in Duitsland te koop.

Lees meer

Gesprek: Op weg naar een nieuwe herinneringscultuur?

Gesprek: Op weg naar een nieuwe herinneringscultuur?

Hetty Berg (Joods Museum Berlijn) en Yra van Dijk (Universiteit Leiden) over de Nederlandse en Duitse herinneringscultuur.

Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.

Lees meer

De vertrekhal

De vertrekhal

Merlijn Schoonenboom laat zich in Berlijn vaccineren en vraagt zich in de rij af: heeft Duitsland het in de coronacrisis dan toch beter gedaan dan Nederland?

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger