Duitslandweb logo Duitslandweb

Wedstrijden tussen Nederland en Duitsland
Derby met geschiedenis

Achtergrond - 29 mei 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De laatste keer dat Nederland en Duitsland tegenover elkaar stonden op een groot voetbaltoernooi was op 13 juni 2012, tijdens het EK in Oekraïne. Duitsland won met 2-1. Het is een van de tientallen keren dat beide landen tegen elkaar hebben gespeeld. Tussen de onderlinge ontmoetingen zitten enkele beladen, maar ook een aantal schitterende wedstrijden.

Wedstrijden tussen Nederland en Duitsland
© dpa/picture-alliance
Lahm en Robben tijdens het Europees Kampioenschap in 2012

De eerste Nederland-Duitsland wordt op 24 april 1910 in Arnhem gespeeld. Nederland verslaat het Duitse keizerrijk met 4-2. Daarna volgt een reeks vriendschappelijke duels, waarin beide landen aan elkaar gewaagd zijn. Aan één van deze wedstrijden hebben de Nederlandse spelers minder prettige herinneringen: in 1937 wordt in Düsseldorf een wedstrijd tegen nazi-Duitsland gespeeld.

Horst-Wessel-Lied

Voor aanvang van de wedstrijd worden voor het Duitse team twee liederen ten gehore gebracht. Eerst het ‘Horst Wessel-Lied’, de hymne van de NSDAP, en vervolgens het volkslied met de zin ‘Deutschland über alles’. Aan de Nederlandse voetballers was opgedragen tijdens het eerste lied niet in de houding te gaan staan, maar bij het tweede lied wel. Zij volgen gehoorzaam de instructies op, maar erg op hun gemak voelen zij zich waarschijnlijk niet. In het met nazisymbolen versierde Rhein-stadion eindigt de partij in 2-2. Na afloop weigeren de Nederlandse spelers contact met de tegenstanders.

Ruim een jaar later, in december 1938, staat in Rotterdam de wedstrijd Nederland-Duitsland op het programma. De aankondiging van de wedstrijd levert commotie op, omdat een maand eerder de Reichskristallnacht had plaatsgevonden. Burgemeester P.J. Oud besluit de wedstrijd wegens verwachte ordeverstoringen te verbieden. De belangrijkste leider van de voetbalbond, Karel Lotsy, is woedend over dit besluit. Volgens hem had de wedstrijd gewoon moeten doorgaan.

Na de Tweede Wereldoorlog

De eerste keer dat het Nederlandse en Duitse elftal elkaar na de Tweede Wereldoorlog weer ontmoeten, is tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in 1956. Nederland verslaat de wereldkampioen van 1954 in Düsseldorf door twee doelpunten van sterspeler Abe Lenstra.

De penalty van Johan Neeskens. Afb.: BundesarchivHierna volgen nog enkele oefenduels tot het er in 1974 werkelijk om gaat: Nederland en Duitsland spelen de WK-finale in München. Oranje had indruk gemaakt tijdens het toernooi, door met mooi voetbal onder meer Argentinië en Brazilië te verslaan. Met een snoeiharde penalty van Johan Neeskens komt Nederland al in de tweede minuut op voorsprong. Halverwege de eerste helft krijgt ook Duitsland een strafschop: 1-1. Net voor rust scoort spits Gerd Müller de 2-1. In de tweede helft wordt niet meer gescoord en Duitsland is wereldkampioen.

De finale van het WK staat voor menig Nederlander in het geheugen gegrift. Hoe kón Oranje deze wedstrijd verliezen? Het totaalvoetbal waar het Nederlandse team om werd geroemd, komt er in de finale niet uit. De Duitsers zijn domweg beter.

Wraak

Statistieken Nederland-Duitsland
Nederland en Duitsland hebben tot het WK 2014 in Brazilië 40 keer tegen elkaar gespeeld.
15 keer won Duitsland, 10 keer Nederland, 15 keer eindigde het in gelijkspel.
De meeste doelpunten vielen tijdens een wedstrijd in Zwolle in 1912: toen werd het 5-5.
Bron: Wikipedia

Veertien jaar later neemt Nederland wraak voor de verloren WK-finale. Oranje verslaat Duitsland in de halve finale van het EK 1988 in het Volksparkstadion in Hamburg. Na de 1-0 van ‘aartsvijand’ Lothar Matthäus komt Nederland terug in de wedstrijd door een penalty van Ronald Koeman. De ontlading is enorm als Marco van Basten net voor het einde van de wedstrijd de bal langs doelman Eike Immel schiet. In de finale verslaat Nederland vervolgens de Sovjet-Unie.

Twee jaar later spelen Nederland en Duitsland op het WK in Italië de achtste finale tegen elkaar. Veel meer nog dan de uitslag herinneren veel mensen het beruchte spuugincident tussen Frank Rijkaard en Rudi Völler. Na getreiter van Völler en een door hem aangesmeerde gele kaart is Rijkaard het zat. Hij spuugt Völler in zijn haren. Beide spelers worden vervolgens van het veld gestuurd. Duitsland wint de wedstrijd met 2-1 en wordt na overwinningen op Tsjecho-Slowakije, Engeland en Argentinië voor de derde keer wereldkampioen.

EK 1992 tot en met WK 2014

Op het EK 1992 staan Nederland en Duitsland opnieuw tegenover elkaar. Oranje wint de poulewedstrijd tegen de Duitsers met 3-1. Beide landen worden vervolgens uitgeschakeld door Denemarken. Na het EK van 1992 volgen enkele vriendschappelijke wedstrijden, tot Nederland en Duitsland elkaar in 2004 weer op een groot toernooi tegenkomen. De eerste poulewedstrijd van het EK in Portugal eindigt in 1-1.

Op het EK 2012 in Oekraïne verslaat Duitsland Nederland met 2-1. Nederland is na de voorrondes uitgeschakeld, Duitsland blijft tot en met de halve finale in het toernooi, waarin het van Italië verliest. De laatste wedstrijd tussen beide landen is een vriendschappelijke, in november 2012. Daar blijft het 0-0. 

Op het WK van 2014 in Brazilië leek een finale Nederland-Duitsland lange tijd mogelijk, maar Nederland verloor in de halve finale na strafschoppen uiteindelijk van Argentinië (dat in de finale het onderspit delfde tegen Duitsland). Aan het EK van 2016 deed Nederland niet mee en ook voor het WK van 2018 heeft het zich niet gekwalificeerd.

Bronnen oude interlands: Matty Verkamman,'Het was alom Bruderschaft', Trouw, 2 november 1994. Matty Verkamman, 'Oogkleppen KNVB gaan al bijna zestig jaar mee', Trouw, 28 januari 1993.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'WK voetbal':

Neues Deutschland

Neues Deutschland

In de tijd tussen twee WK's kan er veel veranderen in een land, constateert Carsten Brzeski. En de omgang met Mesut Özil is daar exemplarisch voor.


Lees meer

Het is voorbij

Het is voorbij

Econoom en voetballiefhebber Carsten Brzeski ziet opvallende parallellen tussen voetbal en politiek, tussen Merkel en Löw.


Lees meer

Verdriet en leedvermaak na Duitse WK-uitschakeling

Verdriet en leedvermaak na Duitse WK-uitschakeling

Voor het eerst is Duitsland, de regerend wereldkampioen, al in de groepsfase van een WK uitgeschakeld.


Lees meer

Factsheet: Duitsland en het WK voetbal

Factsheet: Duitsland en het WK voetbal

Duitsland, de regerend wereldkampioen, is woensdag in de groepsfase van het WK in Rusland uitgeschakeld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger