Duitslandweb logo Duitslandweb

Na bezoek Den Haag: Maas wil snel overeenstemming over herstelfonds

Kort nieuws - 5 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas dringt er na zijn bezoek aan zijn Nederlandse collega Stef Blok op aan dat er snel overeenstemming komt over het EU-herstelfonds om de klappen van de coronacrisis mee op te vangen. Dat wordt een belangrijk punt op de agenda van het Duitse EU-voorzitterschap dat op 1 juli begint, aldus Maas.  

Nederland en Duitsland verschillen van mening over hoe het EU-herstelfonds eruit moet zien. De Europese Commissie wil er 750 milard euro voor uittrekken, dat grotendeels aan de lidstaten wordt geschonken. Dat komt overeen met de ideeën die Duitsland en Frankrijk over een herstelfonds hebben. Nederland, Zweden, Denemarken en Oostenrijk - 'de spaarzame vier' genoemd - willen dat het geld grotendeels als leningen wordt verstrekt. Dan is de verplichting voor de ontvangende landen om het geld terug te betalen groter, zei Blok donderdag na het overleg met Maas.

Maas spreekt vandaag met zijn Italiaanse en Franse collega's Luigi di Maio en Jean-Yves Le Driand over het herstelfonds. Hij benadrukte donderdag dat Nederland en Duitsland het er wel over eens zijn dat ze snel overeenstemming moeten bereiken om effectief hulp te kunnen bieden. Beide landen hebben er bovendien als exportnaties groot belang bij dat de coronapandemie in andere EU-landen niet nog meer economische schade aanricht, aldus de Duitse minister.  

Zijn bezoek aan Den Haag was Maas' eerste buitenlandse vliegreis sinds het begin van de coronacrisis. Hij noemde het een eerste stap terug in de normaliteit. Maas en Blok hebben ook over de reisbeperkingen gesproken. Nederland en Duitsland willen toeristische reizen naar elkaars landen vanaf 15 juni weer toestaan. Lees meer bij FAZ.net

Zie ook:
EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger