Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel bezorgd over Hongkong, Maas wil consequenties voor China

Kort nieuws - 14 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft haar bezorgdheid uitgesproken over de toenemende invloed van China op Hongkong en ze wil dat de EU daar een gemeenschappelijk antwoord op vindt. Minister Maas van Buitenlandse Zaken wil een hardere houding ten opzichte van China.

“Het is een zorgwekkende ontwikkeling met het oog op dat wat altijd gold, namelijk: één land, twee systemen. En dat wordt nu wel degelijk in twijfel getrokken", zei Merkel maandag tijdens een persconferentie met de Italiaanse premier Conte. Ze sprak hem in aanloop naar de EU-top komend weekend, de eerste top van de regeringsleiders sinds Duitsland op 1 juli het EU-voorzitterschap op zich heeft genomen.

Hongkong kreeg in 1997 na de teruggave aan China de garantie dat het autonoom zou blijven met eigen vrijheden. Die worden nu, ondanks veel internationaal protest, door China ingeperkt. Het land voerde in juni een strenge veiligheidswet in voor Hongkong. De Duitse president Steinmeier sprak zondag op de publieke zender ZDF harde kritiek op de wet uit. “Als het daarbij blijft, dan zal dat een blijvende negatieve verandering ten opzichte van de Europese, de westerse staten tot gevolg hebben." 

Voor Merkel is de situatie in Hongkong echter "geen reden niet verder met China in gesprek te blijven", zei ze maandag. Ze wil een gemeenschappelijk Europees Chinabeleid en een gezamenlijk antwoord van de EU-lidstaten op deze ontwikkeling, benadrukte ze.

Volgens minister Maas van Buitenlandse Zaken pleiten Duitsland en Frankrijk voor een hardere houding ten opzichte van China. Dat zei hij maandag na een overleg van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Als China zich niet houdt aan het principe 'één staat, twee systemen', moet dat concrete gevolgen hebben voor bijvoorbeeld wapenexporten en voor uitleverings- en rechtshulpverzoeken, aldus Maas. Ook wordt volgens de minister onderzocht of de EU het makkelijker kan maken voor Hongkong-Chinezen om naar Europa te komen. 

Europa zit in een moeilijke positie ten opzichte van China: de EU heeft China nodig als handelspartner en als partner in de strijd tegen klimaatverandering. Tegelijkertijd is de schending van mensenrechten in het land een groot probleem. In september was een top van de EU met China in Leipzig gepland. Die had het hoogtepunt van het Duitse EU-voorzitterschap moeten zijn, maar moest vanwege de coronacrisis worden verschoven naar een later, nog niet vastgelegd tijdstip. Lees meer bij RND.de en Reuters

Reacties

Wendy - 14 juli 2020 13:15

Laat de HK burgers die niet eens zijn met het Nationale Veiligheidswet naar de EU emigreren. Bijvoorbeeld soepele familie hereniging.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.

Lees meer

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Ton Nijhuis, directeur van het DIA, over de invloed van corona op Duitsland en op de Duits-Nederlandse betrekkingen.

Lees meer

Podcast: Duitsland na Merkel

Podcast: Duitsland na Merkel

DIA-directeur Ton Nijhuis spreekt over Duitsland en de Duitse rol in Europa na het vertrek van Merkel, eind 2021.

Lees meer

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger