Duitslandweb logo Duitslandweb

EU-maatregelen tegen China: Maas spreekt van 'teken van solidariteit'

Kort nieuws - 29 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Als reactie op de Chinese inperking van de vrijheden van Hongkong komt de EU met maatregelen tegen China. Zo komen er onder meer exportbeperkingen. Duitsland heeft wapenexporten naar China per direct stopgezet, laat minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas weten.

Maas spreekt van een "teken van solidariteit" met Hongkong. Dat kreeg in 1997 na de teruggave aan China de garantie dat het autonoom zou blijven met eigen vrijheden. Maar die vrijheden worden, ondanks veel internationaal protest, alsnog door China ingeperkt. Het land voerde in juni een strenge veiligheidswet in voor Hongkong. 

De Europese Unie reageert nu met verschillende maatregelen, waaronder een exportbeperking van middelen waarmee China communicatie kan onderscheppen. Ook wil de EU kijken of ze activisten uit Hongkong kan beschermen en of ze het maatschappelijk middenveld kan versterken, bijvoorbeeld met beurzen voor studenten.

"We verwachten dat China zich aan zijn volkenrechtelijke verplichtingen houdt en de autonomie en de gegarandeerde vrijheden waarborgt", aldus Maas. De Europese maatregelen berusten volgens zijn ministerie op een Frans-Duits initiatief. Duitsland heeft wapenexporten naar China per direct stopgezet, aldus Maas, en dat geldt ook voor producten die zowel militair als civiel kunnen worden gebruikt. Lees meer bij tagesschau.de

Kanselier Merkel uitte haar bezorgdheid over de situatie in China eerder deze maand. Nu Duitsland voorzitter is van de EU zit Merkel in een moeilijke positie ten opzichte van China: de EU heeft China nodig als handelspartner en als partner in de strijd tegen klimaatverandering. Tegelijkertijd is de schending van mensenrechten in het land een groot probleem. In september was een top van de EU met China in Leipzig gepland. Die had het hoogtepunt van het Duitse EU-voorzitterschap moeten zijn, maar moest vanwege de coronacrisis worden verschoven naar een later, nog niet vastgelegd tijdstip. Lees meer op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Merkels opvolger moet opereren in internationale verhoudingen die alleen maar moeilijker zijn geworden.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Ton Nijhuis, directeur van het DIA, over de invloed van corona op Duitsland en op de Duits-Nederlandse betrekkingen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger