Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel presenteert plannen EU-voorzitterschap in Brussel

Kort nieuws - 8 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft vanmiddag in het Europees Parlement in Brussel het programma voor het Duitse EU-voorzitterschap gepresenteerd. Het was haar eerste buitenlandse reis sinds half maart, het begin van de coronamaatregelen in Duitsland.

Merkel benadrukte in het Europees Parlement dat de coronacrisis de EU voor grote uitdagingen stelt. Het Duitse voorzitterschap wordt daarom door de gevolgen daarvan gedomineerd. Duitsland is sinds 1 juli halfjaarlijks voorzitter van de Raad voor de Europese Unie. Het behoud van grondrechten als vrijheid van meningsuiting, gelijke behandeling en religieuze diversiteit noemde de kanselier het zwaartepunt voor het beleid van de komende zes maanden. Die vormen het fundament waarop Europa staat en "het waardevolste goed dat we in Europa hebben."

Merkel hoopt dat de EU-landen het nog in deze zomer eens worden over een aanpak van de financiële gevolgen van de crisis. Op de komende EU-top op 17 en 18 juli komen de Europese regeringsleiders bijeen om te onderhandelen over het herstelfonds dat de klappen van de coronacrisis moet opvangen en over de Europese meerjarenbegroting. Ze riep de EU-lidstaten meerdere keren op solidariteit te tonen.

Andere zwaartepunten van het Duitse EU-voorzitterschap zijn klimaatbeleid en digitalisering, aldus Merkel in Brussel. Ook sprak ze over de strijd tegen het populisme in Europa en het belang van de relatie met China. Ze pleitte voor een open dialoog, waarin het ook over mensenrechten moet gaan.  

Woensdagavond spreekt Merkel met onder meer voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen, voorzitter van de Europese Raad Michel en voorzitter van het Europees Parlement Sassoli. Donderdag ontvangt Merkel premier Rutte in Berlijn om met hem te spreken over het Duitse EU-voorzitterschap. Merkel en Rutte liggen niet op een lijn wat het herstelfonds betreft. Nederland behoort samen met Oostenrijk, Zweden en Denemarken tot een groep landen die zich verzetten tegen coronahulp aan zwaar getroffen landen in de vorm van subsidies, zoals Merkel en de Franse president Macron dat willen. Lees meer bij de Süddeutsche zeitung en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Factsheet: Duitsland en Europa

Factsheet: Duitsland en Europa

Welke rol speelt Duitsland in de Europese Unie? En hoe kijken Duitsers naar Europa? Een overzicht.

Lees meer

Duitsland wil sterkere EU als antwoord op crisis

Duitsland wil sterkere EU als antwoord op crisis

Duitsland neemt het EU-voorzitterschap op zich. Merkel heeft voor de komende zes maanden ambitieuze plannen.

Lees meer

EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen

EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen

Niet de Brexit en de Green Deal, maar corona domineert het aankomende Duitse EU-voorzitterschap.

Lees meer

Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie

Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie

Niet Europese instellingen, maar lidstaten moeten beslissen over bevoegdheden van die instellingen, schrijft Ton Nijhuis.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger