Duitslandweb logo Duitslandweb

Geen spektakel op Dag van de Duitse Eenheid

Kort nieuws - 5 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland heeft zaterdag 3 oktober de Dag van de Duitse eenheid gevierd. 3 oktober is een officiële feestdag in Duitsland, al is er van een uitbundig volksfeest geen sprake. Bondspresident Steinmeier sprak de burgers toe via de televisie en pleitte voor een monument voor de vreedzame revolutie.

De centrale festiviteiten van de Tag der Deutschen Einheit zijn ieder jaar in een andere deelstaat. Dit jaar was Brandenburg aan de beurt en kwamen politici en burgerdelegaties bijeen in Potsdam, al werden de evenementen klein gehouden vanwege de corona-beperkingen. Steinmeier, Merkel en bondsdagvoorzitter Schäuble woonden voorafgaand aan de feestelijke bijeenkomst een kerkdienst bij. Lees meer bij Bayerischer Rundfunk en Tagesschau

In Berlijn waren verschillende demonstraties, van coronasceptici, van links-radicalen en van rechts-radicalen. De demonstratie in Hohenschönhausen van de extreemrechtse beweging III. Weg (Derde Weg) werd tegengehouden door zeker dubbel zoveel tegendemonstranten die de route blokkeerden. Lees meer bij Tagesspiegel

In andere jaren kwamen Duitsers uit de grensstreek massaal naar Nederland om te shoppen, omdat in Duitsland de winkels zijn gesloten op 3 oktober. Dit jaar riepen burgemeesters in de grenssteden Duitsers op om vooral niet te komen. Met succes; het bleef deze regenachtige zaterdag rustig in steden als Enschede, Venlo en Winschoten.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over '30 jaar na de Muur':

De nieuwe Ossi

De nieuwe Ossi

Het Brandenburgse dorp waar Merlijn Schoonenboom sinds kort woont, staat te boek als ‘de gemeente waar de 'Wende' het best is gelukt’.


Lees meer

15-1-1990: Bestorming Stasi-hoofdkantoor Berlijn

15-1-1990: Bestorming Stasi-hoofdkantoor Berlijn

Dertig jaar geleden bestormden demonstranten het hoofdkwartier van de geheime dienst van de DDR.


Lees meer

Een dag met veel gezichten

Een dag met veel gezichten

Studente Duitslandstudies Lisa Takken vierde mee in Berlijn, op 9 november. Voor Duitslandweb schreef ze deze gastbijdrage.


Lees meer

Muurherdenking draait om moedige DDR-burgers

Muurherdenking draait om moedige DDR-burgers

Onze redacteur Lynn Stroo was op 9 november bij de herdenking van de val van de Muur in Berlijn.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger