Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel opvallend persoonlijk bij viering Dag van de Duitse eenheid

Kort nieuws - 4 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft in een opvallend persoonlijke toespraak op de Dag van de Duitse eenheid mensen in Duitsland opgeroepen de democratie te verdedigen. Duitsland viert elk jaar op 3 oktober de Wiedervereinigung van 1990.

Duitsers moeten meer doen om Oost- en West-Duitsland naar elkaar toe te laten groeien en om de democratie te beschermen. Dat was de boodschap van kanselier Merkel - sinds de verkiezingen van vorige week demissionair in ambt - zondag op de Dag van de Duitse eenheid. Soms wordt met de democratische verworvenheden te lichthartig omgegaan, zei ze, zoals wanneer de persvrijheid of mensen die zich inzetten voor het algemeen belang worden aangevallen.  

Merkel benadrukte tijdens een officiële herdenking van de Wiedervereinigung in Halle (Saksen-Anhalt) dat de val van de Muur in 1989 en de Duitse eenwording in 1990 voor Oost-Duitsers veel meer veranderingen teweeg hebben gebracht dan voor West-Duitsers. En ze herinnerde aan de moed van veel Oost-Duitsers die zich in die periode hebben ingezet voor wat een vreedzame revolutie werd. Het had ook heel anders af kunnen lopen, zei ze.

Merkel, zelf opgegroeid in de DDR, spreekt niet vaak over haar persoonlijke ervaringen als Oost-Duitse. In haar toespraak zondag deed ze dat wel. Ze haalde een artikel over haar aan waarin stond dat ze destijds "met de ballast van haar DDR-biografie" lid was geworden van de CDU. Met deze formulering lijkt het alsof "het leven voor de Duitse eenwording niet werkelijk telt", ballast is, "een nutteloze last" die je van je af moet werpen, aldus Merkel. Moeten mensen die zijn opgegroeid in de DDR "hun verbondenheid met ons herenigde land ook drie decennia na de Duitse eenheid als het ware steeds weer opnieuw bewijzen?"

In een ander artikel las ze dat ze geen "geboren Bundesdeutsche en Europeaan" is, maar dat dit in haar geval was "aangeleerd".  Maar er zijn geen twee soorten Duitsers in het herenigde Duitsland en geen twee soorten Europeanen, geen "originelen" en "aangeleerden", hield ze haar publiek voor. Lees meer bij Tagesschau, Tagesspiegel en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Geliefde Duitse zalm nog steeds in Nederlandse netten

Geliefde Duitse zalm nog steeds in Nederlandse netten

Pas eind 2023 komt er onder Duitse druk een visverbod bij de Haringvlietdam om trekvissen te beschermen.


Lees meer

Het Duitse alcoholbeleid: Zum Wohl?

Het Duitse alcoholbeleid: Zum Wohl?

De alcoholregels zijn in Duitsland minder streng dan in Nederland. Vijf opvallende feiten op een rij.


Lees meer

Milieuramp in Oder: groot deel vissen dood

Milieuramp in Oder: groot deel vissen dood

In de Pools-Duitse grensrivier drijven honderdduizenden dode vissen. Polen vermoedt dat chemisch afval de oorzaak is.


Lees meer

Freiheitsfonds koopt Duitse zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt Duitse zwartrijders vrij

Duizenden mensen in Duitsland belanden jaarlijks in de cel omdat ze zonder kaartje met het openbaar vervoer reizen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger