Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel opvallend persoonlijk bij viering Dag van de Duitse eenheid

Kort nieuws - 4 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft in een opvallend persoonlijke toespraak op de Dag van de Duitse eenheid mensen in Duitsland opgeroepen de democratie te verdedigen. Duitsland viert elk jaar op 3 oktober de Wiedervereinigung van 1990.

Duitsers moeten meer doen om Oost- en West-Duitsland naar elkaar toe te laten groeien en om de democratie te beschermen. Dat was de boodschap van kanselier Merkel - sinds de verkiezingen van vorige week demissionair in ambt - zondag op de Dag van de Duitse eenheid. Soms wordt met de democratische verworvenheden te lichthartig omgegaan, zei ze, zoals wanneer de persvrijheid of mensen die zich inzetten voor het algemeen belang worden aangevallen.  

Merkel benadrukte tijdens een officiële herdenking van de Wiedervereinigung in Halle (Saksen-Anhalt) dat de val van de Muur in 1989 en de Duitse eenwording in 1990 voor Oost-Duitsers veel meer veranderingen teweeg hebben gebracht dan voor West-Duitsers. En ze herinnerde aan de moed van veel Oost-Duitsers die zich in die periode hebben ingezet voor wat een vreedzame revolutie werd. Het had ook heel anders af kunnen lopen, zei ze.

Merkel, zelf opgegroeid in de DDR, spreekt niet vaak over haar persoonlijke ervaringen als Oost-Duitse. In haar toespraak zondag deed ze dat wel. Ze haalde een artikel over haar aan waarin stond dat ze destijds "met de ballast van haar DDR-biografie" lid was geworden van de CDU. Met deze formulering lijkt het alsof "het leven voor de Duitse eenwording niet werkelijk telt", ballast is, "een nutteloze last" die je van je af moet werpen, aldus Merkel. Moeten mensen die zijn opgegroeid in de DDR "hun verbondenheid met ons herenigde land ook drie decennia na de Duitse eenheid als het ware steeds weer opnieuw bewijzen?"

In een ander artikel las ze dat ze geen "geboren Bundesdeutsche en Europeaan" is, maar dat dit in haar geval was "aangeleerd".  Maar er zijn geen twee soorten Duitsers in het herenigde Duitsland en geen twee soorten Europeanen, geen "originelen" en "aangeleerden", hield ze haar publiek voor. Lees meer bij Tagesschau, Tagesspiegel en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsland viert vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. Veel mensen zijn pessimistischer geworden over de Duitse eenwording.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger