Duitslandweb logo Duitslandweb

Recordaantal Duitse bomen gestorven in 2020

Kort nieuws - 25 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Al meerdere jaren op rij zorgen droogte, hitte en de rap oprukkende schorskever ervoor dat bomen in Duitsland in groten getale doodgaan. 2020 was opnieuw een dieptepunt, blijkt uit een rapport dat het ministerie van Landbouw woensdag presenteerde.

"Veel delen van het bos sterven momenteel af", stelde minister van Landbouw Julia Klöckner (CDU). Sinds 1984 wordt jaarlijks bijgehouden hoe het met de Duitse bossen gaat. De metingen van 2020 waren de slechtste tot nu toe. Er wordt vooral gekeken naar de boomtoppen. Als bladeren of naalden vroegtijdig uitvallen, is dat een belangrijk teken dat de boom lijdt en hoogstwaarschijnlijk doodgaat. In 2020 was dit bij slechts 21 procent van de bomen niet het geval.

Het zogenaamde Waldsterben komt inmiddels in alle deelstaten voor. Er zijn zoveel bomen doodgegaan dat een gebied van 277.000 hectare grond opnieuw bebost moet worden. In september 2019 stelde de overheid 800 miljoen euro beschikbaar, onder meer om bossen bestendiger te maken tegen klimaatverandering. Volgens Klöckner waren ze samen met de boseigenaren op de goede weg om de bossen gemengder en natuurlijker te maken, maar worden deze inspanningen flink geremd door de droogte en de schorskever, een insect die door klimaatverandering ook de winters overleeft. Eind 2020 was slechts een kleine 57 miljoen euro van de staatssteun uitgegeven.

Milieuorganisaties hebben kritiek op het bosbeleid van de regering. De Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND) vindt dat zeker 10 procent van het bosgebied natuurlijker moet worden, zonder houtkap. Naast droogte stelt de BUND dat ook andere factoren de bossen verslechteren, zoals te veel stiktof in de bodem. Lees meer bij TagesspiegelSpiegel en het rapport van het Duitse ministerie van Landbouw

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Warum, wieso: faxen Duitsers nog zoveel?

Warum, wieso: faxen Duitsers nog zoveel?

Juridische zaken en medische gegevens worden in Duitsland nog vaak per fax verstuurd. Waarom? Aflevering 6: de fax

Lees meer

De dorpsrappers

De dorpsrappers

'In de rustieke straat van onze Kita is een sneeuwwitte villa verrezen, inclusief fontein, zwembad en een zwarte Porsche voor de deur.'

Lees meer

Internationale Vrouwendag: Deze vrouwen vielen ons op

Internationale Vrouwendag: Deze vrouwen vielen ons op

Meer over 'Weltfrauentag' - en de schijnwerper op vijf vrouwen die ons opvielen afgelopen jaar.

Lees meer

Na Hanau: 'Warme woorden veranderen niets'

Na Hanau: 'Warme woorden veranderen niets'

Een jaar geleden schoot een racist negen mensen en zijn moeder dood in Hanau. De nabestaanden eisen meer actie.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger