Die Zeit over linkse reacties op Rusland en Israël

Kort nieuws - 28 juli 2014

Die Zeit stoort zich aan linkse reacties op Rusland en Israël. In een opiniërend artikel analyseert de krant wat er achter zit. Terwijl links-georiënteerden in Duitsland begrip tonen voor Rusland, gaan ze wel de straat op tegen Israël, schrijft Die Zeit. "Rusland en Israël hebben een ding met elkaar gemeen: het zijn allebei landen waartegenover Duitsland zich om historische redenen terecht bijzonder verplicht voelt. Maar de Duitsers hebben een zeer uiteenlopende omgang met beide voormalige slachtoffers van het nazi-regime." Met betrekking tot Rusland wordt de blik van veel linkse Duitsers beïnvloed door de voorstelling dat Rusland sinds de Koude Oorlog eigenlijk een zwak, vernederd land is, aldus Die Zeit. Een deel van links sympathiseert nog steeds met Rusland als tegenhanger voor het "slechte Amerikaanse imperialisme". 

Israël wordt daarentegen door links Duitsland gezien als de "verlengde arm" van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten, "en is op die manier een vermeend bestanddeel tegen de imperialistische politiek die haar belangen onvoorwaardelijk tegen zwakkeren doorzet. Israël-kritiek is altijd ook voor een substantieel deel puur ongereflecteerd anti-Amerikanisme. Zo is het denken van links opgedeeld in sterk en zwak en het geldt a priori de zwakken te steunen, want dat zijn de 'goeden': of het nou om zwakken van gisteren of eergisteren gaat of niet."

Die Zeit: "De belangrijkste vijand van veel links-georiënteerden is en blijft de VS. Zo blijft deze linkse houding in haar denken vast zitten in de categorieën van de jaren tachtig en deze retrohouding moet mogen worden bekritiseerd: want deze categorieën uit de bipolaire wereldorde zijn vandaag niet meer van toepassing. Als Rusland en China de VS als global player aflossen, wat best mogelijk is, zal de wereld er in ieder geval niet vreedzamer en eerlijker op worden." Lees meer bij Die Zeit >>

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger