Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz benadrukt steun aan Oekraïne in tv-toespraak

Kort nieuws - 9 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz heeft op zondag 8 mei - de Duitse herdenkingsdag voor het einde van de Tweede Wereldoorlog - een tv-toespraak gegeven waarin hij nogmaals zijn strategie in de steun aan Oekraïne heeft uitgelegd. Vrijdag had Duitsland de levering van zeven pantserhouwitsers aangekondigd.

Scholz benadrukte in zijn toespraak dat Duitsland een historische verantwoordelijkheid heeft om Oekraïne te steunen. "Nooit meer oorlog. Nooit meer volkerenmoord. Nooit meer tirannie", zei de kanselier, "dat kan in de huidige situatie alleen betekenen dat we Oekraïne steunen in de strijd tegen de agressor."

Duitsland stuurt wapens en zal dat blijven doen, zei Scholz. Maar alleen na zorgvuldige afweging. In zijn ambtseed heeft Scholz gezworen dat hij schade van het Duitse volk zal afwenden. "Daarbij hoort ook dat we ons land en onze bondgenoten voor gevaren beschermen." Lees meer bij Tagesschau

Vrijdag maakte de Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht bekend dat het Duitse leger 7 pantserhouwitsers levert aan Oekraïne. Deze week begint de training van ongeveer 20 Oekraïense soldaten in Duitsland, in samenwerking met het Nederlandse leger. 

De diplomatieke spanning tussen Duitsland en Oekraïne liep de afgelopen weken hoog op, nadat bondspresident Steinmeier niet welkom was in Kiev vanwege zijn rol in het Duitse Ruslandbeleid in de afgelopen 10 jaar. Kanselier Scholz vatte het als een affront op voor Duitsland dat de hoogste vertegenwoordiger niet werd ontvangen. Afgelopen donderdag hebben Steinmeier en de Oekraïense president Zelensky met elkaar getelefoneerd. Het gesprek van drie kwartier klaarde de lucht en Zelensky nodigde de hele Duitse regering uit naar Kiev. Daarop kondigde Scholz aan dat minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock binnenkort Oekraïne bezoekt.

Zondag was Bondsdagvoorzitter Bärbel Bas in Kiev om de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Zij legde samen met haar Oekraïense ambtscollega een krans bij het graf van de onbekende soldaat. Daaraan voorafgaand is ze door Zelensky ontvangen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Door de oorlog in Oekraïne sneuvelt het ene heilige huisje na het andere in Duitsland. Gesprek over de Duitse positie in deze crisis.


Lees meer

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz reisde met andere regeringsleiders per nachttrein naar Kiev.


Lees meer

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

Gastauteur Christie Miedema beschrijft hoe de 'Ostpolitik' van de jaren 80 het Oekraïnebeleid van Scholz beïnvloedt.


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger