Duitslandweb logo Duitslandweb

Armoederisico in Duitsland bij studenten het grootst

Kort nieuws - 17 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Ruim 37 procent van de studenten in Duitsland liep in 2021 het gevaar in armoede te vervallen. Dat blijkt uit cijfers van het Statistisches Bundesamt, de Duitse equivalent van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het rapport werd woensdag in aanloop naar de Internationale Studentendag gepubliceerd.

Studenten lopen vergeleken met de rest van de Duitse bevolking een bovengemiddeld risico op armoede. In Duitsland lag het gemiddelde armoederisicopercentage in 2021 bij 15 procent. Iemand wordt in Duitsland als 'armutsgefährdet' (door armoede bedreigd) beschouwd wanneer diegene over minder dan 60 procent van het gemiddelde inkomen van de totale bevolking beschikt. Die ondergrens lag in 2021 bij 1251 euro per maand.

De hoofdoorzaak van de grote armoede onder Duitse studenten zijn de hoge woonkosten. Van de studenten die alleen of met medestudenten op kamers woonden, liep meer dan 76 procent risico op armoede. Zij moesten vorig jaar gemiddeld meer dan de helft van hun maandinkomen aan de huur uitgeven. Daarnaast raakte in 2021 – nog vóór het begin van de energiecrisis – 55,5 procent van de op kamers wonende studenten bij onverwachte kosten in de problemen. Dit gemiddelde lag bij de rest van de bevolking bij 31,9 procent.

De Duitse regering kondigde in september aan dat studenten vanwege de hoge inflatie eenmalig 200 euro krijgen. Studentenvakbonden zijn van mening dat dit eenmalige bedrag studenten op lange termijn te weinig financiële verlichting biedt. Lees meer bij taz en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger