Duitslandweb logo Duitslandweb

'Slachtoffers politiegeweld kansloos bij Duitse justitie'

Kort nieuws - 16 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Slachtoffers van politiegeweld in Duitsland maken binnen het justitiesysteem nauwelijks een kans serieus te worden genomen als ze een klacht indienen. Dat blijkt uit een studie van de universiteit Frankfurt naar politiegeweld.

Slachtoffers van politiegeweld voelen zich als ze bij justitie aankloppen vaak opnieuw slachtoffer, blijkt uit de studie, omdat ze meestal met wantrouwen te maken krijgen en hun klacht niet erkend wordt. In 90 procent van de gevallen worden zaken over onrechtmatig politiegeweld geseponeerd. In slechts 2 procent van de gevallen komt het überhaupt tot een aanklacht.

De onderzoekers van de universiteit Frankfurt waren verrast over het gebrek aan bewustzijn bij politie en justitie over de problemen van slachtoffers van politiegeweld. Zo kunnen ze met hun klachten alleen bij de politie terecht, die ze na een geweldservaring vaak niet meer vertrouwen. Ook de nauwe banden tussen politie en justitie blemmeren goed onderzoek naar klachten. De onderzoekers pleiten daarom voor een onafhankelijke instantie waar mensen met klachten terecht kunnen. 

Een ander probleem is dat in Duitsland nauwelijks systematisch verzamelde gegevens over politiegeweld beschikbaar zijn. Het onderzoek van de universiteit Frankfurt levert nu voor het eerst omvangrijke wetenschappelijke informatie op. Lees meer bij Tagesschau en Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger