Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse minister wil geen Duits-Poolse grenscontroles

Kort nieuws - 31 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) wil geen vaste controles aan de Duitse-Poolse grens. Daar hebben regionale en lokale Duitse bestuurders om gevraagd, die zich zorgen maken om het toenemende aantal illegale migranten. Wel heeft Faeser meer politiemensen toegezegd.

Burgemeesters en andere bestuurders aan de Duits-Poolse grens zien steeds meer illegale migranten de grens over komen. In april heeft de Duitse politie bijna 1000 mensen opgepakt, in februari waren dat het nog 200, aldus de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Brandenburg. Hij noemt de situatie dramatisch, in Brandenburg zijn er volgens hem niet meer voldoende fatsoenlijke opvangplekken voor deze mensen. 

Regionale en lokale bestuurders zouden het liefst de grenscontroles weer invoeren, die ruim 15 jaar geleden werden afgeschaft. Maar minister Faeser wil daar niet aan. Zoveel mensen gaan dagelijks voor werk of andere zaken de Pools-Duitse grens over, grenscontroles zouden dat verkeer ernstig ontregelen, zegt zij. 

De Duitse minister zet wel honderden extra politiemensen in, beloofde ze dinsdag tijdens een bezoek aan het Centrum van de Duits-Poolse politie- en douanesamenwerking, in het Poolse Swiecko, vlakbij het Duitse Frankfurt an der Oder. In Tsjechië is het volgens Faeser gelukt om met extra politiemensen en intensievere Schleierfahndung (steekproefsgewijze grenscontroles) illegale migratie tegen te gaan, zei ze. Daar waren geen vaste grenscontroles voor nodig. Lees meer bij Tagesschau en RBB24

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Vaccinatie-advies in Duitsland tegen tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland tegen tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger