Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland voert grenscontroles bij Polen en Tsjechië op

Kort nieuws - 28 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland voert vanwege het snel toenemende aantal (illegale) migranten extra controles uit langs de grens met buurlanden Polen en Tsjechië. De controles gaan per direct in, liet de minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) woensdag weten. 

Faeser zei dat de 'open grenzen' binnen de EU gevaar lopen als de buitengrenzen van de EU niet beter worden bewaakt. De extra controles moeten volgens de minister ook "de druk op mensensmokkelaars opvoeren en tegelijkertijd de mensen die zonder water en met te weinig zuurstof de grens over worden gebracht, beter beschermen."

Eén op de vier mensen van buiten de EU die illegaal Duitsland binnenkomen, komt via smokkel, aldus het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het gaat in de eerste acht maanden van dit jaar om ruim 20.300 mensen. De meesten komen uit Syrië, Afghanistan, Turkije en Irak.

De Duitse asielinstantie BAMF registreerde tot en met augustus dit jaar meer dan 204.000 asielaanvragen. Dat is 77 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Daar komen nog een miljoen mensen uit Oekraïne bij, die sinds het begin van de oorlog naar Duitsland zijn gevlucht en geen asiel hoeven aan te vragen.

De extra controles aan de grens met Polen en Tsjechië worden uitgevoerd door agenten van de Bundespolizei, die met mobiele patrouilles op wisselende plekken langs de grens staan, aldus Faeser. De maatregelen zijn een aanvulling op de 'Schleierfahndung' die al plaatsvindt: daarbij controleren agenten het grensverkeer steekproefsgewijs. De minister benadrukte dat het niet gaat om permanente bewaking, waarvoor volgens de Schengen-afspraken goedkeuring nodig is van de Europese Commissie.

De invoering van grenscontroles binnen Europa is sinds het Akkoord van Schengen (1985) lastig. Officieel mag het in uitzonderlijke gevallen voor een beperkte tijd, al worden de grenscontroles met Oostenrijk bijvoorbeeld steeds weer verlengd. Ook het bedrijfsleven spreekt zich ertegen uit, omdat grenscontroles de handel belemmeren.

Het thema migratie leidt de afgelopen dagen tot ruzie tussen Duitsland en Polen. Bondskanselier Olaf Scholz (SPD) eiste zaterdag op een partijbijeenkomst opheldering van de Poolse regering over de beschuldigingen dat ambtenaren Poolse visa verkochten aan migranten uit Afrika en Azië. Met zo'n visum kunnen zij vrij reizen door Europa. "Ik wil niet dat Polen gewoon doorwuift en dat wij daarna een discussie over onze asielpolitiek moeten voeren", reageerde Scholz. Lees meer bij TagesschauZDF Heute en Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger