Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz wil extra maatregelen tegen illegale migratie

Kort nieuws - 25 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz (SPD) wil meer maatregelen om illegale migratie in te perken. Zo kan hij zich extra grenscontroles voorstellen. Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) heeft zich uitgesproken tegen een bovengrens aan het aantal vluchtelingen dat Duitsland toelaat.

Het aantal vluchtelingen dat naar Europa en naar Duitsland komt, is "dramatisch gestegen", zei Scholz bij een bijeenkomst zaterdag in Neurenberg. Vluchtelingen hebben recht op asiel, aldus de kanselier. Maar hij wil dat mensen die niet kunnen blijven, sneller worden uitgezet en hij pleitte voor de uitbreiding van het aantal grenscontroles. Als voorbeeld noemde hij de grens met Polen. Via dat land komen veel mensen Duitsland binnen. 

De Duitse asielinstantie BAMF registreerde in de eerste acht maanden van dit jaar meer dan 204.000 asielaanvragen. Dat is 77 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Daar komen nog een miljoen mensen uit Oekraïne bij, die sinds het begin van de oorlog naar Duitsland zijn gevlucht en geen asiel hoeven aan te vragen. 

Invoering van grenscontroles binnen Europa is lastig. Officieel mag het maar voor een beperkte tijd, al worden de grenscontroles met Oostenrijk bijvoorbeeld steeds weer verlengd. Ook het bedrijfsleven spreekt zich ertegen uit, omdat grenscontroles de handel belemmeren. Zo leiden de vaak lange files bij grensposten tot leveringsproblemen en stijgende prijzen, aldus brancheorganisatie BGA. De politie zegt niet genoeg personeel te hebben voor langdurige grenscontroles. 

Scholz' coalitiepartner FDP wil een omslag in het migratiebeleid, zo liet FDP-leider Christian Lindner op X (voorheen twitter) weten. Lindner is blij dat coalitiepartner de Groenen en oppositiepartij CDU dat "ook precies zo zien". Zowel Groenen-leider en vice-kanselier Robert Habeck als CDU-voorzitter Friedrich Merz hebben zich voor hervormingen in het migratiebeleid uitgesproken. Ook vanuit de deelstaten en gemeentes is er druk op de regering. Zij lopen vast bij de opvang van asielzoekers.

Minister Faeser heeft vrijdag toegezegd na te gaan of kortdurende controles aan de grenzen met Polen en Tsjechië mogelijk zijn, om mensensmokkel tegen te gaan. Zondag sprak de minister zich in de ARD-talkshow 'Anne Will' uit tegen de invoering van een bovengrens aan het aantal vluchtelingen dat Duitsland toelaat. De Beierse minister-president Markus Söder (CSU) heeft zich voor een maximum aantal van 200.000 vluchtelingen per jaar uitgesproken. Maar een bovengrens is in strijd met internationaal recht, aldus Faeser. Lees meer bij Tagesschau over Scholz en over Faeser en bij de Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger