Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse regering eens over snellere uitzetting asielzoekers

Kort nieuws - 25 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering wil uitgeprocedeerde asielzoekers sneller uitzetten. Coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP zijn het eens geworden over een wetsontwerp. 

Het wetsontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) regelt onder meer dat uitgeprocedeerde asielzoekers langer vast mogen worden gehouden voor ze worden uitgezet - 28 dagen in plaats van de huidige 10 dagen. Daarmee wil Duitsland voorkomen dat mensen voor hun uitzetting onderduiken.

De politie krijgt meer bevoegdheden in het uitzettingsproces. Zo mogen agenten in asielzoekerscentra ook in ruimtes van medebewoners zoeken naar mensen die het land moeten verlaten. Ook zijn strengere maatregelen tegen mensensmokkelaars gepland. Het wetsvoorstel moet nog door de Bondsdag worden goedgekeurd.

Binnen de SPD en de Groenen en bij kerken en maatschappelijke organisaties is de kritiek op het wetsvoorstel dat het de grondrechten van mensen schendt. Oppositiepartij CDU/CSU vindt de maatregelen juist niet ver genoeg gaan.

In september verbleven 255.000 uitgeprocedeerde asielzoekers in Duitsland. Van hen hebben 205.000 een gedoogstatus, zij kunnen Duitsland nu niet verlaten. In totaal werden in de eerste negen maanden van dit jaar 12.000 mensen uitgezet. Veel landen nemen uitgeprocedeerde asielzoekers niet terug, waardoor zij in Duitsland blijven. Een speciale vertegenwoordiger van de regering onderhandelt al maanden met deze landen om tot afspraken te komen. 

Het nieuwe wetsvoorstel hoort bij een pakket maatregelen die kanselier Olaf Scholz (SPD) en Faeser al eerder hadden aangekondigd. Zo wil het kabinet ook de mogelijkheden uitbreiden voor asielzoekers om te werken. De deelstaten willen meer hulp bij de opvang van asielzoekers. Daarover spreken de deelstaten en de regering op een gemeenschappelijk overleg op 6 november.

Het aantal vluchtelingen dat naar Duitsland komt, is dit jaar flink gestegen. De Duitse asielinstantie BAMF registreerde in de eerste acht maanden van 2023 meer dan 204.000 asielaanvragen. Dat is 77 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Daar komen nog een miljoen mensen uit Oekraïne bij, die sinds het begin van de oorlog naar Duitsland zijn gevlucht en geen asiel hoeven aan te vragen. De bondsregering probeert met verschillende maatregelen het aantal asielzoekers in Duitsland in te perken. Onlangs voerde ze controles in aan de grenzen met Polen, Tsjechië en Zwitserland in. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger