Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse regering plant snelle asielprocedures aan de grens

Kort nieuws - 11 september 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland wil aan zijn landsgrenzen met extra snelle procedures asielzoekers kunnen tegenhouden en terugsturen naar het land waarin ze de EU zijn binnengekomen. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) dinsdag bekend op een persconferentie. Daar lichtte ze de Duitse plannen voor controles aan alle landsgrenzen toe, die Duitsland maandag bekend had gemaakt.

Duitsland wil voortaan direct aan de grens nagaan of mensen recht hebben om asiel in Duitsland aan te vragen of dat ze moeten worden teruggestuurd naar het land waarin ze de EU zijn binnengekomen. Volgens de zogenoemde Dublin-afspraken moeten vluchtelingen asiel aanvragen in het EU-land waar ze het eerst zijn geregistreerd.

Tot nu toe zijn de Duitse deelstaten ervoor verantwoordelijk mensen uit te zetten die geen asiel in Duitsland mogen aanvragen. Met de versnelde procedure aan de grens neemt de politie die taak op zich, aldus Faeser. Als blijkt dat een asielzoeker al elders is geregistreerd, zal het Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (BAMF) er versneld voor zorgen dat hij of zij naar dat land wordt teruggestuurd. Om dit alles uit te kunnen voeren, heeft de politie meer personeel nodig, aldus de minister. Ook zal de bondsregering met andere Europese landen op hoog politiek niveau overleggen over het terugnemen van asielzoekers, kondigde ze aan. 

Om te voorkomen dat asielzoekers onderduiken, worden ze in de buurt van de grens "in hechtenis genomen" of komen ze "in andere instellingen met strikte regels", zei Faeser tijdens de persconferentie.

Faeser gaf de persconferentie samen met minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) en minister van Justitie Marco Buschmann (FDP). De coalitiepartijen willen laten zien dat ze deze maatregelen samen nemen. Faeser en Buschmann benadrukten dat de plannen in overeenstemming zijn met het Europees recht. 

Eerder op de dag had de regering overleg gehad over het migratiebeleid met de deelstaten en de grootste oppositiepartij CDU/CSU. Deze laatste partij zet de regering flink onder druk om strengere asielmaatregelen te nemen. De christendemocraten braken het overleg dinsdagmiddag af omdat ze de maatregelen niet ver genoeg vinden gaan. Faeser zei dinsdag op de persconferentie dat de bondsregering de maatregelen nu zonder steun van de CDU/CSU gaat uitvoeren. Lees meer bij ZDF Heute en Tagesschau

Zie ook op Duitslandweb:
Duitsland voerde vorig jaar al controles in aan de grenzen met Tsjechië, Polen en Zwitserland. De grens met Oostenrijk wordt al veel langer bewaakt. Lees meer: Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt? (maart 2023)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger