Duitslandweb logo Duitslandweb

'Constructieve gesprekken' op Duitse migratietop

Kort nieuws - 16 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal asielzoekers in Duitsland is dit jaar flink toegenomen. De deelstaten willen meer hulp bij de opvang van vluchtelingen, oppositiepartij CDU/CSU eist hardere maatregelen om de instroom te beperken. Kanselier Olaf Scholz (SPD) had daarom vrijdagavond een overleg met deelstaatvertegenwoordigers en CDU-leider Friedrich Merz. De gesprekken waren 'constructief', maar besluiten zijn nog niet genomen. 

Namens de deelstaten namen de minister-presidenten Boris Rhein (CDU, Hessen) en Stephan Weil (SPD, Nedersaksen) deel aan de migratietop in Berlijn. De deelstaten willen dat asielprocedures van mensen die weinig perspectief hebben om te blijven, sneller worden afgehandeld. Dat besloten ze op een gezamenlijk overleg voorafgaand aan de top. Ook willen ze veel meer geld voor de opvang van asielzoekers. Veel gemeenten kunnen die opvang niet meer aan, aldus de minister-presidenten. 

Oppositieleider Merz kwam met 26 eisen naar Scholz' Bundeskanzleramt. Zo wil hij dat de bondsregering een bovengrens instelt voor het aantal asielzoekers dat Duitsland jaarlijks toelaat. Ook wil hij dat de mogelijkheden voor gezinshereniging worden ingeperkt. Deze maatregelen gaan veel verder dan wat de deelstaten willen en zijn voor de bondsregering niet acceptabel. Ook wil de CDU/CSU stationaire controles aan de grenzen met onder meer Polen en Tsjechië. Op dit moment vinden daar tijdelijk controles plaats met mobiele patrouilles op wisselende plekken.  

De regering, de deelstaten en de grootste oppositiepartij zijn het over veel punten eens, zei Scholz na het overleg. Ook Rhein en Weil spraken van "contructieve gesprekken". Maar concrete besluiten zijn nog niet genomen. En niet alleen gaan de eisen van de CDU/CSU de bondsregering te ver, ook binnen Scholz' kabinet zelf heerst onenigheid over het migratiebeleid. Zo wil de FDP meer landen als veilig aanmerken dan de Groenen.

Concrete besluiten over onder meer extra hulp bij de opvang van vluchtelingen worden verwacht op het overleg tussen de centrale overheid en de deelstaten op 6 november. Lees meer bij Tagesspiegel, Tagesschau en de Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger