Duitslandweb logo Duitslandweb

Veel onenigheid voorafgaand aan Duitse migratietop

Kort nieuws - 3 september 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering, de deelstaten en oppositiepartij CDU bespreken dinsdag strengere migratieregels op een speciaal ingelast topoverleg. Vooraf verhogen gemeentes en CDU-leider Friedrich Merz de druk op de bondsregering.  

De migratietop is ingelast na de mesaanval in Solingen eind augustus, waar een Syrische asielzoeker uit naam van IS drie mensen doodstak en acht verwondde. Het kabinet van kanselier Olaf Scholz (SPD) kwam met een pakket migratie- en veiligheidsmaatregelen, met als belangrijkste punten: meer uitzettingen van afgewezen asielzoekers, betere bestrijding van islamistische terreur en strengere wapenwetgeving. Daarover wordt dinsdag op het topoverleg gesproken.

De deelstaten zijn bij het overleg aanwezig omdat zij het asielbeleid, zoals de behandeling van asielaanvragen en uitzettingen, in de praktijk moeten uitvoeren. De bondsregering heeft ook de CDU als grootste oppositiepartij uitgenodigd omdat ze dit onderwerp los van de partijpolitiek wil aanpakken.

CDU-leider Merz - die zelf niet bij het overleg aanwezig zal zijn - eist een fundamentele koerswijziging van de bondsregering in het migratiebeleid. Voor de christendemocraten vormen niet de uitzettingen en de wapenwetten het probleem, maar de "nog altijd ongecontroleerde immigratiedruk", aldus Merz. Wat hem betreft moet het op het overleg over het inperken van de migratie gaan en dat kan alleen door mensen tegen te houden aan de Duitse grenzen. Als de bondsregering daar niet toe bereid is, heeft verder overleggen volgens Merz geen zin.  

Ook gemeentes eisen strengere migratieregels. Volgens hen ontbreekt een duidelijk concept bij het asielbeleid. Veel gemeentes hebben niet de capaciteit om vluchtelingen op te vangen en te laten integreren, schrijven ze in een stellingname voorafgaand aan de top. Duitsland zou zich moeten voorbereiden op een opnamestop, aldus de gemeentes. 

De bondsregering waarschuwt via een woordvoerder voor te hoge verwachtingen van het topoverleg. Deskundigen twijfelen bovendien aan de rechtmatigheid van sommige maatregelen die nu op tafel liggen. Lees meer bij TagesschauTagesspiegel en Deutschlandfunk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechts-radicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is een dreun voor de regering van kanselier Scholz.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger