Veel onenigheid voorafgaand aan Duitse migratietop
Kort nieuws - 3 september 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse regering, de deelstaten en oppositiepartij CDU bespreken dinsdag strengere migratieregels op een speciaal ingelast topoverleg. Vooraf verhogen gemeentes en CDU-leider Friedrich Merz de druk op de bondsregering.
De migratietop is ingelast na de mesaanval in Solingen eind augustus, waar een Syrische asielzoeker uit naam van IS drie mensen doodstak en acht verwondde. Het kabinet van kanselier Olaf Scholz (SPD) kwam met een pakket migratie- en veiligheidsmaatregelen, met als belangrijkste punten: meer uitzettingen van afgewezen asielzoekers, betere bestrijding van islamistische terreur en strengere wapenwetgeving. Daarover wordt dinsdag op het topoverleg gesproken.
De deelstaten zijn bij het overleg aanwezig omdat zij het asielbeleid, zoals de behandeling van asielaanvragen en uitzettingen, in de praktijk moeten uitvoeren. De bondsregering heeft ook de CDU als grootste oppositiepartij uitgenodigd omdat ze dit onderwerp los van de partijpolitiek wil aanpakken.
CDU-leider Merz - die zelf niet bij het overleg aanwezig zal zijn - eist een fundamentele koerswijziging van de bondsregering in het migratiebeleid. Voor de christendemocraten vormen niet de uitzettingen en de wapenwetten het probleem, maar de "nog altijd ongecontroleerde immigratiedruk", aldus Merz. Wat hem betreft moet het op het overleg over het inperken van de migratie gaan en dat kan alleen door mensen tegen te houden aan de Duitse grenzen. Als de bondsregering daar niet toe bereid is, heeft verder overleggen volgens Merz geen zin.
Ook gemeentes eisen strengere migratieregels. Volgens hen ontbreekt een duidelijk concept bij het asielbeleid. Veel gemeentes hebben niet de capaciteit om vluchtelingen op te vangen en te laten integreren, schrijven ze in een stellingname voorafgaand aan de top. Duitsland zou zich moeten voorbereiden op een opnamestop, aldus de gemeentes.
De bondsregering waarschuwt via een woordvoerder voor te hoge verwachtingen van het topoverleg. Deskundigen twijfelen bovendien aan de rechtmatigheid van sommige maatregelen die nu op tafel liggen. Lees meer bij Tagesschau, Tagesspiegel en Deutschlandfunk
Lees meer over 'Politiek':
Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Reacties
Geen reacties aanwezig