Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse regering eens over strengere asielmaatregelen

Kort nieuws - 14 oktober 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na weken van intensieve debatten zijn de Duitse regeringspartijen SPD, Groenen en FDP het eens geworden over strengere veiligheids- en asielmaatregelen. Daarmee reageren ze op de mesaanval in Solingen in augustus. Duitsland wil messen verbieden, asielzoekers sneller uitzetten en de politie meer bevoegdheden geven.

In Solingen stak een asielzoeker in augustus met een mes in op mensen tijdens een feest op een marktplein. Daarbij vielen drie doden. De man had eigenlijk Duitsland al uitgezet moet worden, maar dat was niet gebeurd. De bondsregering was ook daarvoor al bezig de veiligheids- en asielregels aan te scherpen, maar kwam na de mesaanval met nog meer maatregelen. 

Het wapenrecht moet strenger worden, zo worden stiletto's - behalve voor bepaalde beroepsgroepen - verboden. Tijdens volksfeesten, beurzen en sportevenementen moet een algeheel messenverbod gaan gelden.

Asielzoekers die eerst in een ander EU-land waren voor ze naar Duitsland kwamen, en die ook daadwerkelijk het land uitgezet kunnen worden, krijgen voortaan geen sociale voorzieningen meer. Ook wil de regering misdadigers en mensen van wie terreurdreiging uitgaat terug kunnen sturen naar Syrië en Afghanistan. Deze landen golden tot voor kort als niet veilig genoeg. Verder krijgen veiligheidsinstanties meer bevoegdheden om misdadigers op te sporen.

Het nieuwe veiligheidspakket moet nog deze maand door Bondsdag en Bondsraad worden goedgekeurd.

Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) noemt het veiligheidspakket "na de moordaanslag van Solingen het juiste antwoord op de aanzienlijke actuele bedreigingen, vooral door islamistisch terrorisme". Ze wil verder dat de strengere Europese asielmaatregelen, die in mei zijn besloten, sneller worden doorgevoerd. Ook die moeten het mogelijk maken asielzoekers die geen verblijfsrecht hebben sneller uit te zetten. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU’er Merz op koers om kanselier te worden

CDU’er Merz op koers om kanselier te worden

De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.


Lees meer

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger