Ongewoon hard Bondsdagdebat over migratie
Kort nieuws - 11 september 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebKanselier Olaf Scholz (SPD) en oppositieleiders Friedrich Merz (CDU) en Alexander Dobrindt (CSU) hebben elkaar woensdag in de Bondsdag ongewoon hard aangevallen over het migratiebeleid. Dinsdag brak de CDU/CSU gesprekken met de regering en de deelstaten over een strenger asielbeleid af, omdat ze die niet ver genoeg vond gaan. De partijen staan lijnrecht tegenover elkaar en verwijten elkaar verantwoordelijk te zijn voor de asielproblemen.
Alexander Dobrindt, leider van de CSU'ers in de CDU/CSU-fractie in het Duitse parlement, opende het Bondsdagdebat met een harde aanval op Scholz' kabinet. Hij verweet de kanselier onkunde en arrogantie. "Uw coalitie is geen coalitie van vooruitgang, het is een coalitie van achteruitgang in dit land." De regering doet te weinig tegen illegale migratie en versterkt daarmee de extremistische krachten in Duitsland, aldus Dobrindt. Ook had hij harde kritiek op het begrotingsbeleid: de Duitse economie heeft een "nulgroei", mede veroorzaakt door de ruziënde regeringspartijen.
Kanselier Scholz viel vervolgens de CDU/CSU in felle bewoordingen aan. Zo boos toont de kanselier zich zelden. Hij verweet de christendemocraten te zijn weggelopen bij het migratie-overleg van dinsdag. Tegen Merz riep hij: "U bent het type politicus dat gelooft met een interview in de Bild am Sonntag het migratieprobleem op te lossen." In werkelijkheid wil de CDU-leider de problemen helemaal niet oplossen, aldus Scholz. In plaats van verantwoordelijkheid te nemen, hebben Merz en de CDU/CSU zich uit de voeten gemaakt.
Scholz benadrukte de noodzaak voor de Duitse economie om migranten op te nemen. Maar dat betekent niet "dat iedereen hier komen kan die dat wil". Zijn kabinet heeft meer gedaan om het aantal asielzoekers in te perken dan eerdere CDU/CSU-ministers van Binnenlandse Zaken, aldus Scholz. Toch blijft de deur voor de christendemocraten open om mee te praten over het migratiebeleid, benadrukte de kanselier.
Merz sloeg de uitnodiging af. Zijn partij heeft geen behoefte aan eindeloze gesprekken met Scholz, zei hij in de Bondsdag. De voorstellen van de bondsregering gaan wat Merz betreft niet ver genoeg, herhaalde hij. De CDU/CSU wil dat tijdelijk alle vluchtelingen aan de Duitse grens worden teruggestuurd, hoewel de vraag is of dat juridisch mogelijk is. Ook hebben meerdere Duitse buurlanden al laten weten dat ze aan zo'n maatregel niet meewerken. Lees meer bij Tagesschau, Der Spiegel en Die Welt
Maandag kondigde minister van Binnenlandze Zaken Nancy Faeser verrassend aan dat Duitsland controles gaat invoeren aan al zijn landsgrenzen. Dinsdag werd daarover verder gesproken tijdens een migratie-overleg van de bondsregering, de deelstaten en oppositiepartij CDU/CSU. Maar de christendemocraten verlieten het overleg voortijdig omdat ze de voorstellen van de regering niet ver genoeg vonden gaan. Later die middag presenteerde Faeser de plannen van het kabinet om asielzoekers sneller en direct aan de Duitse grens terug te kunnen sturen. Lees meer op Duitslandweb
Bekijk het debat van vandaag. Dobrindt speekt vanaf 16:30 minuten, Scholz vanaf 28:58 minuten en Merz vanaf 1:39:34 minuten:
Lees meer over 'Politiek':
Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Reacties
Geen reacties aanwezig