Duitslandweb logo Duitslandweb

Ongewoon hard Bondsdagdebat over migratie

Kort nieuws - 11 september 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz (SPD) en oppositieleiders Friedrich Merz (CDU) en Alexander Dobrindt (CSU) hebben elkaar woensdag in de Bondsdag ongewoon hard aangevallen over het migratiebeleid. Dinsdag brak de CDU/CSU gesprekken met de regering en de deelstaten over een strenger asielbeleid af, omdat ze die niet ver genoeg vond gaan. De partijen staan lijnrecht tegenover elkaar en verwijten elkaar verantwoordelijk te zijn voor de asielproblemen. 

Alexander Dobrindt, leider van de CSU'ers in de CDU/CSU-fractie in het Duitse parlement, opende het Bondsdagdebat met een harde aanval op Scholz' kabinet. Hij verweet de kanselier onkunde en arrogantie. "Uw coalitie is geen coalitie van vooruitgang, het is een coalitie van achteruitgang in dit land." De regering doet te weinig tegen illegale migratie en versterkt daarmee de extremistische krachten in Duitsland, aldus Dobrindt. Ook had hij harde kritiek op het begrotingsbeleid: de Duitse economie heeft een "nulgroei", mede veroorzaakt door de ruziënde regeringspartijen.

Kanselier Scholz viel vervolgens de CDU/CSU in felle bewoordingen aan. Zo boos toont de kanselier zich zelden. Hij verweet de christendemocraten te zijn weggelopen bij het migratie-overleg van dinsdag. Tegen Merz riep hij: "U bent het type politicus dat gelooft met een interview in de Bild am Sonntag het migratieprobleem op te lossen." In werkelijkheid wil de CDU-leider de problemen helemaal niet oplossen, aldus Scholz. In plaats van verantwoordelijkheid te nemen, hebben Merz en de CDU/CSU zich uit de voeten gemaakt. 

Scholz benadrukte de noodzaak voor de Duitse economie om migranten op te nemen. Maar dat betekent niet "dat iedereen hier komen kan die dat wil". Zijn kabinet heeft meer gedaan om het aantal asielzoekers in te perken dan eerdere CDU/CSU-ministers van Binnenlandse Zaken, aldus Scholz. Toch blijft de deur voor de christendemocraten open om mee te praten over het migratiebeleid, benadrukte de kanselier.

Merz sloeg de uitnodiging af. Zijn partij heeft geen behoefte aan eindeloze gesprekken met Scholz, zei hij in de Bondsdag. De voorstellen van de bondsregering gaan wat Merz betreft niet ver genoeg, herhaalde hij. De CDU/CSU wil dat tijdelijk alle vluchtelingen aan de Duitse grens worden teruggestuurd, hoewel de vraag is of dat juridisch mogelijk is. Ook hebben meerdere Duitse buurlanden al laten weten dat ze aan zo'n maatregel niet meewerken. Lees meer bij Tagesschau, Der Spiegel en Die Welt

Maandag kondigde minister van Binnenlandze Zaken Nancy Faeser verrassend aan dat Duitsland controles gaat invoeren aan al zijn landsgrenzen. Dinsdag werd daarover verder gesproken tijdens een migratie-overleg van de bondsregering, de deelstaten en oppositiepartij CDU/CSU. Maar de christendemocraten verlieten het overleg voortijdig omdat ze de voorstellen van de regering niet ver genoeg vonden gaan. Later die middag presenteerde Faeser de plannen van het kabinet om asielzoekers sneller en direct aan de Duitse grens terug te kunnen sturen. Lees meer op Duitslandweb  

Bekijk het debat van vandaag. Dobrindt speekt vanaf 16:30 minuten, Scholz vanaf 28:58 minuten en Merz vanaf 1:39:34 minuten:

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger