Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland wil controles aan alle landsgrenzen

Kort nieuws - 9 september 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering wil grenscontroles invoeren aan alle Duitse grenzen, ook aan de grens met Nederland. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser maandagmiddag bekendgemaakt.

In het zuiden en het oosten van Duitsland worden de grenzen al enige tijd gecontroleerd. De controles zullen 16 september ingaan en zes maanden duren. De Duitse regering heeft Nederland vooraf over de controles geïnformeerd, aldus Faeser (SPD). Ook de Europese Commissie is op de hoogte gesteld.

Met de controles wil de minister illegale immigratie tegengaan en het risico op islamistische terreur en grensoverschrijdende criminaliteit verminderen. Asielzoekers die illegaal inreizen wil ze direct aan de grens tegenhouden.

Hoewel met het Schengen-verdrag is afgesproken dat aan de binnengrenzen niet meer wordt gecontroleerd, mogen landen tijdelijke controles invoeren als de binnenlandse veiligheid in het geding is. Dat is waarop Faeser zich beroept.

Hoe de controles worden uitgevoerd, kan per regio verschillen. De grenspolitie heeft nu een reeks mogelijkheden, van vaste paspoortcontroles tot mobiele patrouilles. Het ministerie geeft in het persbericht aan dat getracht zal worden de hinder voor grenspendelaars te beperken. 

Dinsdag bespreekt Faeser de maatregelen met oppositiepartij CDU/CSU en met een vertegenwoordiging van de deelstaten. Lees meer bij Tagesschau en in het persbericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken

Zie ook op Duitslandweb:
Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt? (17-3-2023)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.


Lees meer

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

De mesaanval in Solingen vrijdagavond heeft Duitsland geschokt. Een Syriër stak drie mensen dood en verwondde acht anderen.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger