Duitslandweb logo Duitslandweb

Oppositiepartij CDU niet tevreden met grenscontroles

Kort nieuws - 10 september 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De belangrijkste oppositiepartij CDU/CSU heeft dinsdagmiddag de gesprekken met de regering en de deelstaten over het wegsturen van asielzoekers aan de grens afgebroken. Volgens woordvoerder Thorsten Frei van de CDU gaan de plannen niet ver genoeg.

Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) kondigde maandag aan dat Duitsland aan alle landsgrenzen gaat controleren. Dit om te zorgen voor meer veiligheid en minder illegale immigratie. Hoe die controles er in de praktijk gaan uitzien aan de Duits-Nederlandse grens is nog niet bekend. De vorm en omvang van de controles hangt af van de lokale omstandigheden, stelde de minister maandag.

Uit ervaringen van deze zomer en van de reeds bestaande controles aan de grens met bijvoorbeeld Polen wordt duidelijk dat niet bij alle overgangen gecontroleerd zal worden en waarschijnlijk ook niet permanent. 

De minister kondigde aan meer mensen weg te willen sturen bij de grens. Ze wilde gisteren de details van haar plannen nog niet bekend maken omdat ze eerst wilde spreken met oppositiepartij CDU/CSU en met de deelstaten. Dat gesprek was vanmiddag.

Mensen die een inreisverbod hebben, bijvoorbeeld omdat ze al eerder zijn afgewezen in Duitsland, kunnen door de controles worden tegengehouden. Maar mensen die om asiel vragen, mag Duitsland niet tegenhouden. Die hebben recht op een beoordelingsprocedure. Tagesschau meldt dat de minister een korte procedure direct aan de grens wil, waar beoordeeld wordt of een asielzoeker in een ander EU-land asiel moet aanvragen. Met een versnelde Dublin-procedure zou iemand dan snel weer uit het land kunnen worden gezet. 

Dat de oppositiepartij CDU/CSU bij de gesprekken is betrokken, komt omdat die partij de regering enorm onder druk zet. Volgens de CDU/CSU maken de recente gewelddaden door asielzoekers en de verkiezingswinst van de AfD vergaande maatregelen om de immigratie in te dammen noodzakelijk. De regering heeft CDU/CSU aangeboden mee te praten over de te nemen maatregelen. Lees meer bij Tagesschau

Tags: immigratie

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger