Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse overheden eens over kosten vluchtelingenopvang

Kort nieuws - 7 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering en de deelstaten hebben vannacht een compromis bereikt over de financiering van de kosten voor vluchtelingenopvang in Duitsland. Ook zullen er meer maatregelen komen om migratie terug te dringen. 

Bondskanselier Olaf Scholz (SPD) sprak van een "zeer historisch moment", na bijna negen uur overleg met de regeringsleiders van de deelstaten. Bij het zogenoemde Bund-Länder-Treffen lagen belangrijke financiële kwesties op tafel. Afgesproken is dat er een wijziging komt in de financiering van de opvang van vluchtelingen, een onderwerp waar al maanden over wordt gediscussieerd in Duitsland. De deelstaten zijn verantwoordelijk voor opvang en integratie en de federale overheid draagt een vast bedrag bij. Dat was jaarlijks een totaalbedrag van 3,7 miljard euro, maar vanaf volgend jaar betaalt de bondsregering jaarlijks een bedrag van 7500 euro per asielzoeker aan de deelstaten. Zo is er met een stijgend aantal mensen dat bescherming zoekt meer geld beschikbaar en bij dalende aantallen minder, legde Scholz uit. Dat zou deelstaten en gemeenten volgend jaar een besparing van ongeveer 3,5 miljard euro opleveren.

De regering en de deelstaten kwamen ook overeen dat er meer maatregelen nodig zijn om de komst van asielzoekers te beperken. Het afgelopen jaar is het aantal asielaanvragen in Duitsland flink gestegen. Zo blijven de controles aan de grens met Zwitserland, Tsjechië, Polen en Oostenrijk voorlopig van kracht om illegale migratie in te dammen. Daarnaast moeten asielprocedures sneller worden afgehandeld en de regering wil onderzoeken of asielprocedures ook buiten Europa mogelijk zijn. 

Voor asielzoekers die in Duitsland zijn, geldt in de toekomst dat ze 36 maanden aanspraak kunnen maken op basisvoorzieningen, zolang hun procedure loopt. Momenteel hebben asielzoekers 18 maanden recht op een dak boven hun hoofd, voedsel, kleding en gezondheidszorg. Na die periode stijgen de tegemoetkomingen tot hetzelfde niveau als de reguliere bijstand in Duitsland. Die stap zal in de toekomst pas later worden genomen, wat in feite een verlaging van de uitkeringen betekent, schrijft Tagesspiegel. Ook is afgesproken dat vluchtelingen in de toekomst de financiële steun van de overheid op een tegoedkaart krijgen en niet meer contant. Dit moet voorkomen dat asielzoekers het geld overmaken naar hun land van herkomst. 

De regering en de deelstaten maakten ook afspraken op andere terreinen. Zo moeten de goedkeuringsprocedures voor de aanleg van bijvoorbeeld windturbines, spoorlijnen, woningen en gsm-masten sneller en makkelijker worden. De deelstaatministers van Verkeer kregen de opdracht met een plan te komen voor de voortzetting van het Deutschlandticket vanaf 2024. Het gereduceerde abonnement voor het lokale en regionale openbaar vervoer kost nu nog 49 euro per maand, maar dat loopt volgend jaar af. Lees meer bij Tagesspiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger