Duitslandweb logo Duitslandweb

Geslacht veranderen wordt makkelijker voor Duitsers

Kort nieuws - 23 augustus 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Transgender, intersekse en non-binaire personen in Duitsland kunnen voortaan zelf hun geslachtsaanduiding of voornaam wijzigen bij de burgerlijke stand. Daarmee komen omslachtige regels uit 1980 te vervallen, besloot het kabinet vandaag. 

Nu is het nog zo geregeld dat mensen een uitgebreide procedure moeten doorlopen als ze van geslachtsaanduiding of voornaam willen veranderen. Daarvoor zijn twee psychiatrische beoordelingen vereist. Vervolgens neemt de rechter een besluit. De totale kosten van ongeveer 1900 euro hiervoor moeten de betrokkenen zelf betalen.

Deze regels worden nu vervangen door het nieuwe Selbstbestimmungsgesetz (zelfbeschikkingswet). Daarbij gaat het nadrukkelijk alleen over een verandering van de aanduiding of naam, niet over een medische geslachtsverandering. Voortaan kan iedereen vanaf 18 jaar een wijziging doen bij de burgerlijke stand, dus zonder tussenkomst van een psychiater of rechter. 

Voor kinderen tot 14 jaar geldt dat de genderwijziging door hun ouders of wettelijke voogden kan worden gedaan. Minderjarigen vanaf 14 jaar kunnen zelf een verklaring voor verandering van geslachtsaanduiding of naam geven, met toestemming van hun ouders of voogden. Als dit niet het geval is kan een familierechter vervangende toestemming geven. Het belang van het kind moet volgens de regering leidend worden in het proces. 

De landelijke vereniging Trans* noemt de nieuwe wet 'historisch'. Veel trans, intersekse en non-binaire personen leven nu vaak met identiteitsdocumenten die niet overeenkomen met hun uiterlijk of identiteit. Dat leidt volgens de vereniging in de praktijk regelmatig tot problemen en discriminatie. Lees meer bij Tagesschau en het Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend

Aanvulling 15 april 2024: Het wetsvoorstel is op 12 april 2024 goedgekeurd door de Bondsdag, het parlement. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger