Duitslandweb logo Duitslandweb

Affaire-Aiwanger: Beierse parlement onderbreekt reces

Kort nieuws - 7 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De affaire waarvan de Beierse deelstaatminister Hubert Aiwanger het middelpunt is, heeft ertoe geleid dat het Beierse deelstaatparlement donderdag het reces onderbreekt om de zaak in een commissie te bespreken.

Aiwanger, van de regionale partij Freie Wähler, is minister van Economische Zaken en vice-premier van Beieren. Eind augustus berichtte de Süddeutsche Zeitung dat Aiwanger als scholier is gestraft door de schoolleiding omdat hij een pamflet gemaakt zou hebben waarin hij de spot drijft met de Holocaust en concentratiekampen. Aiwanger liet na de publicatie weten zelf niet de auteur van het pamflet te zijn geweest, maar wel een of enkele exemplaren in zijn tas te hebben gehad. Vervolgens meldde zijn broer dat hij degene was die het pamflet had gemaakt. In verschillende media volgden artikelen waarin schoolgenoten van Aiwanger getuigden van zijn nazi-fascinatie, Hitler-groeten en jodengrappen als scholier.

Volgens Aiwanger kloppen die berichten niet en is er sprake van een lastercampagne tegen hem. In Beieren zijn in oktober verkiezingen en volgens Aiwanger had de onthulling door de Süddeutsche Zeitung tot doel hem te beschadigen. Hij noemde het pamflet afschuwelijk en mensverachtend, maar beklaagde zich ook over zijn privacy die door de school is geschonden. Zijn omgang met de affaire kwam hem op veel kritiek te staan. Hij zou zich onterecht als slachtoffer presenteren. Tegelijkertijd stijgt zijn partij Freie Wähler in de peilingen en Aiwanger ziet zich gesterkt door de bijval op campagnebijeenkomsten.

Aiwanger is de afgelopen jaren vaker in opspraak geweest vanwege rechts-populistische uitspraken en vanwege zijn weigering zich te laten vaccineren tegen corona. Of hij vandaag in het parlement een toelichting geeft of vragen beantwoordt, is nog niet duidelijk. De oppositie eist dat hij aftreedt. Regeringspartner CSU, en minister-president Markus Söder van deze partij, vindt het niet nodig dat de minister aftreedt. Actualisering vrijdag 8 september: Aiwanger heeft niks gezegd tijdens de speciale zitting in het Beierse parlement. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

In een coalitie regeren betekent water bij de wijn doen. Dat zorgt voor conflict op conflict in deze Duitse regering. 'Prinzipienreiter', kom van uw stokpaard, vindt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger