Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdagleden: Oekraïne moet Duitse kruisraketten krijgen

Kort nieuws - 15 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In de discussie over de levering van Taurus-langeafstandsraketten aan Oekraïne, hebben parlementariërs van de regeringspartijen een brief geschreven aan kanselier Olaf Scholz. Ze willen dat Duitsland zo snel mogelijk kruisraketten van het type Taurus aan Oekraïne levert.

De beslissing over levering van de langeafstandsraketten kan volgens de minister van Defensie Boris Pistorius nog wel enkele weken duren. Duitsland wil niet dat de raketten gebruikt worden om doelen in Rusland aan te vallen. Taurus-raketten hebben een reikwijdte van 500 kilometer. "Deze voorzichtigheid moet Duitsland opbrengen, ook al is dat voor onze Oekraïense vrienden moeilijk te begrijpen."  

De Duitse regering heeft laten onderzoeken of de afstand die de kruisraketten kunnen overbruggen, via de software kan worden beperkt. Volgens weekblad Der Spiegel is gebleken dat de raketten van de Bundeswehr inderdaad kunnen worden begrensd. De producenten zouden nog geen opdracht hebben gekregen deze software-aanpassing door te voeren.

Der Spiegel schrijft dat de regering met nog een kwestie worstelt: het is de vraag of het Oekraïense leger de raketten kan programmeren zonder directe ondersteuning van het Duitse leger of de Duitse producent. Lees meer bij Der Spiegel (betaalmuur) en bij Tagesschau

Reacties

Piet - 20 september 2023 19:50

Duitsland kan veel meer wapens leveren
Belachelijk eerst beloven en dan niet doen
Ook vind ik dat oekraine af en toe in Moskou mag schieten
Duitsers zijn bang bah

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger