Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz roept Balkan-landen op tot nauwere samenwerking

Kort nieuws - 17 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz heeft de westelijke Balkanlanden opgeroepen nauwer samen te werken om toe te kunnen treden tot de Europese Unie. Dat deed hij maandag tijdens een top in de Albanese hoofdstad Tirana. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen wil zes miljard euro ter beschikking stellen voor de nodige hervormingen in de landen.

Het toetredingsproces van de westelijke Balkanlanden Kosovo, Servië, Noord-Macedonië, Bosnië en Herzegovina, Albanië en Montenegro duurt al jaren. Scholz probeert al langer daar vaart achter te zetten, maar onder meer regionale conflicten staan daarbij in de weg, zoals tussen Servië en Kosovo. "Je kunt niet om regionale samenwerking en de duurzame oplossing van al veel te lang slepende conflicten heen", aldus Scholz in Tirana. Als de landen lid willen worden van de EU, moeten ze nauwer samenwerken, benadrukte hij. 

De top in Albanië vond plaats in het kader van het zogenoemde Berlijn-proces dat oud-kanselier Merkel in 2014 is begonnen om de landen aan Europa te binden. Om lid te kunnen worden van de EU moeten ze onder meer open markten en vrij vervoer van personen invoeren. De landen zijn daar niet allemaal even ver mee. 

Scholz kondigde onder meer een klimaatpartnerschap tussen Duitsland en de zes Balkanlanden aan en investeert daarin 1,5 miljard euro tot 2030. Ook stelt de bondsregering 73 miljoen euro beschikbaar voor een nieuw programma voor duurzame energie in Albanië. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zegde de westelijke Balkanlanden zes miljard euro toe waarmee ze hervormingen kunnen invoeren en het toetredingsproces kunnen versnellen. Lees meer bij Tagesspiegel en Tagesschau 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger