Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Achtergrond - 13 juni 2022 - Auteur: Marja Verburg

Kanselier Scholz wil de gesprekken over toetreding van de westelijke Balkanlanden tot de EU intensiveren. Dat zei hij afgelopen weekeinde tijdens een bezoek aan Kosovo, Noord-Macedonië en Servië. Met zijn reis laat Scholz zien dat hij een leidende rol in Europa wil spelen, schrijft de Süddeutsche Zeitung.

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden
© screenshot Tagesschau
Scholz en regeringsleider van Noord-Macedonië Dimitar Kovačevski

Scholz ziet een nieuwe dynamiek voor de toetreding van zes landen van de westelijke Balkan tot de EU, zei hij bij zijn bezoek. Het zogenoemde Berlijn-proces voor de toetreding van Kosovo, Servië, Noord-Macedonië, Albanië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro duurt al jaren en Scholz wil dat er nu vaart achter wordt gezet. "Iedereen heeft mij daartoe opgeroepen. We zullen aan deze eis voldoen", citeert Die Zeit de kanselier. 

Volgens Scholz is door de Russische inval in Oekraïne de bereidheid bij veel EU-landen toegenomen om de Balkanlanden toe te laten. Wat hem betreft beginnen de toetredingsgesprekken voor Noord-Macedonië zo snel mogelijk. Het land wacht er al 17 jaar op en de gesprekken zijn twee jaar geleden al toegezegd. "Ik ga me daarvoor inzetten", zei de kanselier na een gesprek met de regeringsleider van Noord-Macedonië Dimitar Kovačevski. In Kosovo bezocht de kanselier de Duitse troepen van de NAVO-vredesmacht KFOR, die daar gestationeerd zijn. 

Bulgarije en Servië

Scholz bezocht naast Kosovo, Servië en Noord-Macedonië ook Griekenland en Bulgarije. Dat laatste land blokkeert de toetreding van Noord-Macedonië. Bulgarije wil onder meer garanties voor de Bulgaarse minderheid in Noord-Macedonië. Een ander probleem is dat Servië de republiek Kosovo niet wil erkennen, meldt nieuwssite Tagesschau. Ook heeft Servië zich niet aangesloten bij de Europese sancties tegen Rusland, waartoe Scholz de Servische president Aleksandar Vucic afgelopen weekeinde nog eens opriep. Toch is de Duitse kanselier optimistisch over de toetredingskansen voor de westelijke Balkanlanden. De problemen zijn bekend, zei hij bij zijn vertrek, "maar het zijn geen onoplosbare problemen". 

"Europa en de mogelijkheid bij de EU te horen heeft vele krachten in onze samenlevingen gemobiliseerd die goed zijn: krachten voor de democratie, voor het samenleven", zei Scholz in Bulgarije. In Kosovo benadrukte hij dat de door de EU geleide dialoog tussen dat land en Servië voortgang moet boeken. Scholz wil het Berlijn-proces voortzetten, meldt de site van de bondsregering. Mede daarom nodigt hij de zes westelijke Balkanlanden in het najaar voor een conferentie in Berlijn uit.

Scholz' Zeitenwende

Met zijn bezoek aan de Balkanlanden laat Scholz zien hoezeer het lot van deze regio wat hem betreft verbonden is met de EU, schrijft de Süddeutsche Zeitung. De kanselier toont daarmee volgens de krant ook aan dat hij een leidende rol in Europa wil spelen. De Balkan-reis is onderdeel van Scholz' Zeitenwende, aldus de Süddeutsche Zeitung, zijn ommekeer in de Duitse buitenland- en defensiepolitiek sinds de oorlog in Oekraïne. Die ommekeer moet uit meer bestaan dan de versterking van het defensie- en NAVO-budget. Een andere "reactie op het imperialistische Rusland" is dat Duitsland een leidende rol in Europa moet spelen, ook voor het "ergste geval - een wereld met Vladimir Poetin, maar zonder Joe Biden".

Als in de VS een andere wind zou gaan waaien, moet Europa zichzelf kunnen verdedigen, weet ook Scholz, aldus de Süddeutsche Zeitung. Mede daarom heeft hij in de Balkanlanden laten zien "dat de EU het serieus meent" met hun toetreding en "dat het voor deze landen loont hun conflicten eindelijk bij te leggen". 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger