Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland krijgt 'sneller en strijdlustiger' leger

Kort nieuws - 4 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bundeswehr wordt 'slanker, sneller en strijdlustiger', aldus minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) vanmiddag in Berlijn. Hij presenteerde daar de nieuwe plannen voor het Duitse leger.   

Naast de landmacht, de luchtmacht en de marine krijgt de Bundeswehr er een vierde strijdkracht bij: voor het cyber- en informatiedomein. Die houdt zich bezig met elektronische oorlogvoering, cyberoperaties en de bescherming van de elektronische infrastructuur.

Ook krijgen de vier strijdkrachten een overkoepelend operationeel commando. Het nieuwe operatives Führungskommando komt in de plaats van het Einsatzführungskommando, dat zich bezighoudt met de planning en uitvoering van internationale missies, en het territoriales Führungskomando, voor de verdediging van Duitsland zelf. Op die manier is er één aanspreekpunt in Duitsland voor bijvoorbeeld de NAVO.  

In een nieuwe gemeenschappelijke ondersteunende staf worden onder meer de medische dienst, logistieke diensten en de militaire politie ondergebracht, die nu nog los van elkaar functioneren.

De nieuwe structuur moet zorgen voor een betere aanpak van de "nieuwe oude uitdaging" om het land te verdedigen, aldus Pistorius. "Niemand moet op het idee komen NAVO-gebied aan te vallen." 

Pistorius laat verder onderzoeken hoe de Bundeswehr aan meer personeel kan komen en of Duitsland de dienstplicht weer zou moeten invoeren. Die werd in 2011 afgeschaft. Sinds de Russische inval in Oekraïne laait het debat over de dienstplicht in Duitsland regelmatig op. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger