Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse Russen gearresteerd voor spionage en sabotage

Kort nieuws - 18 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse justitie heeft twee Duitse Russen gearresteerd die ervan worden verdacht in opdracht van Rusland sabotage-activiteiten in Duitsland te plannen. Dat melden Duitse media.

Beide verdachten hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden aanslagen hebben voorbereid op aanvoerlijnen voor het Oekraïense leger, om het transport van wapens en ander materieel vanuit Duitsland naar Oekraïne te saboteren. Dieter S. bespioneerde, eerst alleen en later met hulp van Alexander J., militaire terreinen, spoorlijnen en andere infrastructuur. Voor de aanslagen had hij ook Amerikaanse bases in Duitsland op het oog. Hij zou de informatie die hij verzamelde hebben doorgegeven aan een contactpersoon van de Russische geheime dienst. 

De afgelopen maanden hebben het Duitse openbaar ministerie, de federale recherche BKA, de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz en Amerikaanse instanties achter de mannen aangezeten. Woensdag werden ze in Bayreuth (Beieren) gearresteerd.

Dieter S. (39) is volgens de opsporingsinstanties de sleutelfiguur in deze zaak. Hij zou al tussen 2014 en 2016 voor een brigade in de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk tegen Oekraïne hebben gevochten. Dat ziet de Duitse procureur-generaal, met instemming van de Duitse minister van Justitie Buschmann (FDP), als lidmaatschap van een buitenlandse terroristische organisatie. Daarmee verklaart Duitsland de 'volksrepubliek Donetsk' tot terroristische organisatie. Dat kan volgens nieuwssite Tagesschau diplomatieke consequenties hebben. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger