Duitslandweb logo Duitslandweb

Drie arrestaties in Duitsland wegens spionage voor China

Kort nieuws - 22 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse justitie heeft in Hessen en Noordrijn-Westfalen twee mannen en een vrouw gearresteerd die verdacht worden van spionage voor China. De arrestatie komt enkele dagen nadat twee Duitse Russen zijn vastgezet op verdenking van spionage voor Rusland.

De drie verdachten die vandaag zijn gearresteerd zouden een dekmantelbedrijf hebben opgezet en wetenschappelijke samenwerking met Duitse universiteiten hebben gezocht. Ze wilden aan militair relevante informatie komen die ze aan China wilden doorgeven. Hoofdverdachte is Thomas R. uit Hessen die met een echtpaar uit Düsseldorf, Herwig en Ina F., zou samenwerken. Volgens de Duitse justitie wisten de drie dat ze voor het Chinese ministerie voor Staatsveiligheid werkten, maar de universiteiten waarmee ze contacten hadden, wisten dat niet.

De verdachten zouden al gevoelige informatie aan China hebben doorgespeeld, bijvoorbeeld over een krachtig soort motor die voor oorlogsschepen gebruikt kan worden. Ook zouden dual-use-goederen aan China zijn geleverd, die zowel civiel als militair kunnen worden gebruikt.

Spionage door China, voor economisch gewin maar ook voor militaire doeleinden, geldt als een van de grootste bedreigingen voor de Duitse economie en voor Duitse universiteiten, meldt Tagesschau. Opvallend is volgens de nieuwssite dat het in dit geval niet Chinezen zelf zijn die spioneren in Duitsland, maar dat ze werkten met een dekmantelbedrijf dat door de verdachten is opgezet. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Vorige week baarde de arrestatie van twee Russisch-Duitse verdachten opzien, die in Duitsland voor Rusland zouden spioneren. Zij zouden sabotage-acties hebben gepland om wapenleveranties aan Oekraïne te dwarsbomen. Lees meer op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger