Ministersvrouw jaagt op tv op pedofielen
Rel om RTL-2 programma ‘Tatort Internet’

Achtergrond - 22 oktober 2010

‘Tatort Internet’ van RTL 2 wil undercover verdachten van kindermisbruik aan de kaak stellen, maar doet dat onzorgvuldig. Een verdachte werd herkend en verdween spoorloos. De zaak is extra pikant omdat Stephanie zu Guttenberg, de vrouw van de CSU-minister van Defensie, aan het programma meewerkt.

Ministersvrouw jaagt op tv op pedofielen
© dpa/picture-alliance

De opluchting is groot. De verdachte 61-jarige sociaalpedagoog uit Würzburg is weer terecht. Gisteren meldde hij zich zelf bij de politie. Vorige week verdween hij na een uitzending van het RTL-2 programma ‘Tatort Internet’. Hij was met een verborgen camera gefilmd terwijl hij dacht een afspraak te hebben met een minderjarig meisje. Hoewel hij onherkenbaar moest blijven, zagen vroegere collega’s toch dat hij het was. Hij werd ontslagen en zijn werkgever schakelde het Openbaar Ministerie in. Daarna verdween de man spoorloos.

De organisatie waarvoor de man had gewerkt - hij was leider van een opvanghuis voor kinderen - maakte gisteren bekend dat hij zich daar nergens schuldig aan had gemaakt. Toch gaat het politieonderzoek naar hem door. De man wordt ervan verdacht via internet contact met een 13-jairg meisje te hebben gehad en haar suggestieve mails te hebben geschreven.

Stephanie zu Guttenberg

De zaak krijgt extra veel media-aandacht omdat Stephanie zu Guttenberg bij ‘Tatort Internet’ is betrokken. Haar organisatie Innocence in danger ondersteunt het programma en zelf was ze medepresentator in de eerste aflevering. Stephanie is de vrouw van minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU), de rijzende ster van de christendemocraten. Bovendien is ze een directe nazaat van Otto von Bismarck.

Succesvol, knap, jong en dynamisch: samen spreken de Zu Guttenbergs behoorlijk tot de verbeelding. Der Spiegel beeldde het echtpaar deze week als royals af op de cover. De “burgerkoning” en zijn vrouw “die de harten van de Duitsers beroert”. Een sprookje.

Dat sprookje wordt ruw verstoord door de kritiek op ‘Tatort Internet’. “Het gevaar bestaat dat onschuldige personen aan de schandpaal worden genageld, grote schade wordt aangericht en dat de rechtstaat op de helling komt", aldus minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) in de Passauer Neuen Presse.

Gevaar

Der Spiegel vindt het zwak dat het programma geen cijfers noemt die aangeven hoe gevaarlijk internet daadwerkelijk is voor kinderen. Volgens het weekblad vindt 80 tot 90 procent van alle gevallen van kindermisbruik juist plaats in de directe sociale omgeving van het kind en niet door onbekenden via internet. Andere media noemen internetpedofilie overigens wel een groot gevaar. Het Media-instituut van de deelstaat Hessen onderzoekt inmiddels of het programma privacyrechten heeft geschonden. “Het doel heiligt niet alle journalistieke middelen”, aldus een woordvoerder.

Stephanie zu Guttenberg is “verbijsterd” over de kritiek, zei ze begin deze week in Bild Zeitung. Ze vindt dat de critici zich aan haar kant moeten scharen: niet de verdachten, maar de kinderen verdienen bescherming en aandacht. Ze kreeg in dezelfde krant steun uit onverwachte hoek: acteur en regisseur Til Schweiger, zelf vader van vier kinderen, is “woedend” over de “hoon en de spot” die de ministersvrouw zich moet laten welgevallen.

'Pedocriminaliteit'

Met Innocence in danger - Stephanie zu Guttenberg is voorzitter van de Duitse tak van de internationale organisatie - strijdt ze al jaren tegen kindermisbruik. Vorige maand verscheen onder veel mediabelangstelling haar boek ‘Schaut nicht weg!’ (Kijk niet weg) waarin ze schrijft over de gevolgen van misbruik voor kinderen en ontwikkelingen op internet bekritiseert die “pedocriminaliteit” bevorderen.

Ook toen kreeg ze kritiek, vooral op het woord pedocriminaliteit, dat volgens de critici stigmatiserend is. “Niemand komt toch ook op het idee om homoseksuele verkrachter homocrimineel te noemen”, aldus een commentaar in de linkse krant de taz.

RTL 2 zendt maandag de vierde aflevering van ‘Tatort Internet’ uit.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger