Duitslandweb logo Duitslandweb

'AfD stuurt fiscus op goede doelen af'

Kort nieuws - 24 juni 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Meer dan honderd Duitse goede-doelen-organisaties hebben kanselier Olaf Scholz in een brief om hulp gevraagd, meldt weekblad Der Spiegel maandag. Ze willen dat de wet voor organisaties met een algemeen nut wordt aangepast. Anders komt hun inzet voor de democratie in gevaar, vrezen de stichtingen.

De stichtingen en verenigingen riskeren het verlies van hun ANBI-status, de erkenning als organisatie voor algemeen nut, als ze zich engageren tegen rechts-extremisme of voor de democratie. Daarmee verliezen non-profitorganisaties belastingvoordelen en riskeren ze een flinke naheffing en het verlies van subsidies. Ze kunnen de ANBI-status zelfs met terugwerkende kracht verliezen, voor de jaren waarin ze zich niet aan de voorwaarden hebben gehouden.

Goede doelen mogen geen activiteiten ontplooien die tot doel hebben politieke besluitvorming en de publieke opinie te beïnvloeden. Zulke organisaties beogen niet het algemeen nut, oordeelde de bestuursrechter in 2019 in een zaak tegen anti-globaliseringsorganisatie Attac. 

De - voornamelijk Oost-Duitse - organisaties die de brief aan Scholz ondertekenden stellen dat ze brieven krijgen van de Belastingdienst omdat ze bijvoorbeeld demonstraties tegen extreemrechts hebben georganiseerd. De fiscus stelt hun ANBI-status in de brieven ter discussie omdat hun inzet voor de grondrechten 'eenzijdig' zou zijn.  Volgens de organisaties kaart de rechtsradicale partij AfD de activiteiten van de goede doelen actief aan bij de fiscus.

De huidige regering kondigde bij aantreden al aan de wetgeving te willen aanpassen, maar dat is er nog niet van gekomen. Daarvan maakt de AfD gebruik, stellen de organisaties. De ondertekenaars roepen de regering op om de inzet voor democratische waarden, mensenrechten, anti-discriminatie en rechtsstaat in de lijst van doelen die het algemeen nut beogen op te nemen. Het zou bijvoorbeeld voor sportverenigingen mogelijk moeten zijn om voor demonstraties tegen extreemrechts op te roepen, zonder voor hun voortbestaan te moeten vrezen, vinden de ondertekenaars.

De afgelopen maanden zijn in Duitsland honderden demonstraties geweest tegen extreemrechts en voor de democratie. Vaak werden die georganiseerd door een gelegenheidscoalitie van verschillende maatschappelijke organisaties. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger