
Kritiek op CDU/CSU in open brief van 1700 wetenschappers
Kort nieuws - 4 maart 2025 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe CDU/CSU stelde vorige week ruim 500 vragen in de Bondsdag over ngo's, hoeveel overheidssteun die krijgen en of ze banden hebben met politieke partijen en groeperingen. Sindsdien hebben meer dan 1700 wetenschappers een open brief getekend waarin ze de vragen van de christendemocraten "alarmerend" noemen, meldt Der Spiegel.
Aanleiding voor de vragen van de CDU/CSU in de Bondsdag waren de protesten tegen de partij nadat die zich in de Bondsdag had laten steunen door de AfD, schreef de CDU/CSU-fractie zelf. Die demonstraties werden deels georganiseerd door maatschappelijke organisaties als Omas gegen rechts, Attac en Campact. De vragen van de christendemocraten richten zich ook tegen ngo's die niets met de demonstraties te maken hebben, zoals Greenpeace, Foodwatch, natuurorganisatie BUND en journalistieke platforms als Correctiv en Netzwerk Recherche.
Op de vragen van de christendemocraten kwam direct al kritiek van de maatschappelijke organisaties zelf en van de Groenen en Die Linke. "Op de dag na de verkiezingen richt de CDU/CSU haar pijlen op het maatschappelijk middenveld", zei Amnesty International.
De Duitse wetenschappers schrijven nu in hun open brief dat ze "met grote bezorgdheid" kennis nemen van de aanvraag van de CDU/CSU in de Bondsdag. "In tijden van globale ontwrichting en een versterkt wantrouwen tegenover de democratie, waarin het democratische maatschappelijke middenveld belangrijker is dan ooit te voren, zien we een confrontatieve ondertoon in de aanvraag en we duiden die als alarmerend signaal." Ze roepen CDU-leider Friedrich Merz, CSU'er Alexander Dobrindt en de CDU/CSU-fractie op de samenwerking met alle democratische krachten te versterken "tegen de verdere polarisering en deling van de samenleving".
De aanvraag suggereert volgens de wetenschappers onder meer dat ngo's politiek neutraal moeten zijn om overheidssteun te ontvangen. Maar dat is volgens de wetenschappers een ongrondwettelijk uitgangspunt. De neutraliteitsplicht geldt voor voor de uitvoerende macht, schrijven ze, niet voor de meningen en het politieke werk van onafhankelijke maatschappelijke organisaties.
Ondertekenaars zijn onder meer socioloog Klaus Dörre van de Friedrich-Schiller-Universität Jena, professor Andrea Walter van de Hochschule für Polizei und öffentliche Verwaltung in Noordrijn-Westfalen, politicoloog Léonie de Jonge van het Institut für Rechtsextremismusforschung van de Universität Tübingen en de gerenommeerde cultuurwetenschapper Aleida Assmann van de Universität Konstanz. Lees meer bij Der Spiegel
Lees meer:

De Beatles zingen in Berlijn
De SPD en de CDU denken fundamenteel verschillend over economisch beleid. Carsten Brzeski vreest dat dat niet goed komt.

Podcast Achtung: Duitse formatie en nieuwe Bondsdag
Hoe gaat het met de Duitse formatie? Max Smedes en Marja Verburg praten je bij.

Nieuwe Bondsdag: minder zetels, meer mannen
Het percentage mannen stijgt en de Bondsdag blijft behoorlijk wit. Wie zitten in het parlement dat op 25 maart wordt geïnstalleerd?

AfD'ers brengen Russische invloed in Bondsdag
Zeker 5 van de 152 AfD-afgevaardigden in de nieuwe Bondsdag hebben nauwe banden met Poetins Rusland.
Reacties
Geen reacties aanwezig