Duitslandweb logo Duitslandweb

Partijsecretaris van SPD Kevin Kühnert vertrekt

Kort nieuws - 8 oktober 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De secretaris-generaal van de Duitse sociaaldemocraten, Kevin Kühnert, heeft maandag aangekondigd dat hij om gezondheidsredenen zijn functie neerlegt. Hij stelt zich volgend jaar ook niet verkiesbaar als Bondsdaglid voor de SPD. 

Secretaris-generaal is een belangrijke organisatorische en politieke partijfunctie, zeker in aanloop naar de verkiezingen. Omdat de SPD als kanselierspartij vaak water bij de wijn moet doen om de coalitie bijeen te houden, moet de secretaris-generaal zorgen dat de partij een sterk sociaaldemocratisch profiel houdt.

Kühnert wordt volgens Duitse media opgevolgd door vice-fractievoorzitter in de Bondsdag Matthias Miersch. Dinsdagmiddag wordt dit officieel bekendgemaakt.

Het (voorlopige) vertrek van Kühnert komt onverwacht. De met 35 jaar nog relatief jonge politicus maakte furore als voorzitter van de jongerenafdeling Jusos. Hij is van de linkervleugel van de partij. Toch kon hij goed samenwerken met co-voorzitter Lars Klingbeil en met Olaf Scholz, die beiden tot de rechtervleugel worden gerekend. Klingbeil schrijft dat Kühnert zijn werkzaamheden neerlegt om energie en kracht op te doen. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU’er Merz op koers om kanselier te worden

CDU’er Merz op koers om kanselier te worden

De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.


Lees meer

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger