Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdagleden willen Hof om verbod van AfD vragen

Kort nieuws - 17 oktober 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft het besluit uitgesteld over het indienen van een verzoek om te toetsen of de rechtsradicale AfD kan worden verboden. Daarover zou de Bondsdag deze week debatteren, maar de voorstanders willen eerst nog meer steun verzamelen onder de Bondsdagleden. 

Sinds de deelstaatverkiezingen in drie Oost-Duitse deelstaten in september is de discussie opgelaaid of de partij verboden zou moeten worden. Tijdens de eerste zitting van het nieuwe deelstaatparlement in Thüringen werd duidelijk dat de partij zich niet wil voegen naar de democratische spelregels. Met een AfD'er als voorzitter eindigde de zitting in chaos. 

Een groep Bondsdagleden van CDU, SPD, Groenen en Linke wil het Constitutioneel Hof vragen of de partij kan worden verboden. Omdat dit een zeer zwaar middel is om de democratie te beschermen, wil de groep dit alleen doen als er voldoende steun voor is in de Bondsdag. Kennelijk is dit nog niet het geval, want de groep parlementariërs zegt de komende weken nog te willen gebruiken om meer medestanders te vinden.

De veiligheidsdienst Verfassungsschutz heeft aangekondigd voor het einde van het jaar een nieuwe inschatting op te stellen over de AfD. De dienst onderzoekt al langere tijd of de partij rechtsextremistisch is en de democratie in gevaar brengt. De jongerenafdeling JA wordt al als bewezen rechtsextreem aangemerkt, net als enkele deelstaatafdelingen. Als de Verfassungsschutz de hele partij nu als bewezen rechtsextreem aanmerkt, is er mogelijk meer steun voor een verbod. 

De Duitse bevolking is verdeeld over de vraag of de partij moet worden verboden. Volgens de maandelijkse politieke barometer Deutschlandtrend van de ARD is 46 procent van de ondervraagden tegen een verbod. 42 Procent is voorstander. Lees meer bij Tagesschau

Lees ook op Duitslandweb: Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

 

Tags: AfD

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

CDU’er Merz op koers om kanselier te worden

CDU’er Merz op koers om kanselier te worden

De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.


Lees meer

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger