Grote rel om gedicht Grass

Kort nieuws - 6 april 2012

De ophef om een gedicht van Günter Grass beheerst nog steeds de media. Donderdag liet Grass in een tv-interview weten dat hij zich onbegrepen voelt. Hij blijft bij zijn betoog. In het gedicht verwijt Grass Israël "alles vernietigende" raketten op Iran te richten en daarmee de wereldvrede te bedreigen.Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung >>

Lees hier het gedicht van Grass in de Sueddeutsche Zeitung >>

Twee toonaangevende Duitse kranten met twee uiteenlopende commentaren op het gedicht van Grass:

Frank Schirrmacher van de Frankfurter Allgemeine Zeitung noemt het gedicht van Grass "een document van wraak" en eindigt met de woorden: "Graag zou Grass willen dat nu het debat wordt gevoerd over de vraag of je als Duitser Israël mag bekritiseren. Maar het debat zou moeten gaan over de vraag of het gerechtvaardigd is de hele wereld slachtoffer van Israël te maken, alleen zodat een 85-jarige man vrede vindt met zijn eigen biografie."
Lees hier het commentaar bij FAZ.net >>

Jakob Augstein van Der Spiegel schrijft daarentegen:
"Het is deze ene zin, waar we voortaan niet meer omheen kunnen: 'De kernmacht Israël bedreigt de sowieso al broze wereldvrede.' Deze zin heeft veel verontwaardiging teweeg gebracht. Omdat hij waar is. En omdat een Duitser hem zegt, een schrijver, een Nobelprijswinnaar, omdat Günter Grass hem zegt. Dat is een cesuur. Daar moeten we Grass voor danken. Hij heeft het op zich genomen, deze zin voor ons allemaal uit te spreken. Een gesprek dat allang had moeten worden gevoerd, is begonnen. Het is een gesprek over Israël."
Lees hier het commentaar bij Spiegel Online >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger