Energiecommissaris Oettinger voorvechter kerncentrales
Functie lijkt niet op het lijf geschreven

Achtergrond - 8 december 2009

Hij maakt zich sterk voor kernenergie, geldt als eigenwijze technocraat en heeft weinig internationale ervaring. Günther Oettinger, de minister-president van de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg is aangewezen als eurocommissaris voor energie.

Energiecommissaris Oettinger voorvechter kerncentrales
© Bron: BerndGlasstetter (CC)

In Duitsland en in Brussel werd met verbazing gereageerd toen Oettinger (56) eind oktober door de Duitse regering naar voren werd geschoven als kandidaat voor de Europese Commissie. Volgens het weekblad Der Spiegel suggereerde zijn voorganger, eurocommissaris Günter Verheugen, dat in Brussel wordt gedacht dat de CDU zo een zwakke minister-president wegpromoveert.

In Brussel is Oettinger een grote onbekende, commissievoorzitter Barosso had naar verluidt nog nooit van hem gehoord. In Duitsland staat de CDU’er vooral bekend als voorvechter voor kernenergie.

Oettinger heeft zich als minister-president van Baden-Württemberg fanatiek ingezet voor het langer openhouden van kerncentrales. Dat uitgerekend hij het energiebeleid van Europa moet vormgeven baart tegenstanders van kernenergie zorgen. Dat is niet nodig, liet Oettinger direct na zijn benoeming weten. Als Europees Commissaris voor Energie zal hij zich niet meer mengen in het Duitse debat over de kerncentrales.

Oettinger wil zich inzetten voor een brede energiemix die zorgt dat Europa minder afhankelijk wordt van andere landen voor haar energie. “Ik ben echt niet van plan de lidstaten af te reizen om hen het gebruik van kernenergie aan te bevelen. Ik zal de beslissingen van de lidstaten accepteren en uit die bouwstenen een Europese energiepolitiek samenstellen”, zei Oettinger in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De Duitse vereniging voor duurzame energie BEE geeft Oettinger op de website Euractiv.de het voordeel van de twijfel. Dat hij ijvert voor het openhouden van kerncentrales geeft hem niet de beste papieren, maar het hoeft niet te zeggen dat hij weinig belang hecht aan alternatieve energieonnen  "Baden-Württemberg is koploper in het gebruik van duurzame energie voor warmte", aldus de woordvoerder van BEE.

Volgens Duitse media is Oettinger een technokraat die als minister-president van de zuidwestelijke deelstaat niet dicht genoeg bij de mensen was. De jurist is sinds de jaren zeventig gestaag opgeklommen binnen de CDU, via de lokale politiek naar het deelstaatparlement. Zijn baan als jurist gaf hij in 2005 op toen hij minister-president werd. Buitenland-ervaring heeft hij niet.

De post energie in de Europese Commissie heeft de afgelopen jaren aan gewicht gewonnen. Het is voor Duitsland niet de hoofdprijs, maar het heeft zeker voordelen dat een Duitser die post bekleedt. Veel energiebedrijven zijn Duits en Duitsland speelt ook altijd een belangrijke rol in de onderhandelingen met Rusland.

Oettinger zal oud-kanselier Gerhard Schröder en oud-minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer ook tegenkomen in zijn nieuwe functie: Schröder is adviseur voor de Nord Stream-pijplijn en Fischer adviseert het conglomeraat dat de concurrerende Nabucco-pijplijn wil realiseren.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger