Conferentie TCHA

Conferentie Teaching Cultural and Historical Awareness (TCHA)
2 en 3 november 2021

Op dinsdag 2 november bieden wij workshopsronde en een paneldiscussie aan met als doelgroep docenten geschiedenis en docenten Duits.
Locatie: Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent, Hertog Eduardplein 4, Nijmegen

Op woensdag 3 november staat de academische verdieping centraal.
Locatie: Online 

 


Keynotes: dr. Juliane Brauer (Geschiedenisdidaktiek, Universität Hildesheim) en prof. dr. Kees Ribbens (NIOD Institute for War, Holocaust and Genocide Studies)
 
Historisch besef is, net als cultuurbewustzijn oftewel ‘cultural awareness’ (ICA) een kerndoel in het hedendaagse onderwijs. Historisch besef verbindt kennis over het verleden met de reflectie over de hedendaagse samenleving. Beide competenties spelen in op de gedachte dat een groot deel van onze identiteit ontstaat door de reflectie op het verleden. In onderwijstermen wordt dan over persoons- en burgerschapsvorming en de ontwikkeling van een samenhangend mens- en wereldbeeld gesproken. De relatie met de leefwereld is dus een belangrijke voorwaarde in het onderwijs.

De conferentie wil de interactie tussen docenten uit het voortgezet en academisch onderwijs en wetenschappers bevorderen. Doel van de conferentie is de ontwikkeling van een transdisciplinaire visie op geschiedenis, taal en cultuur, die aansluiting biedt op de recente ontwikkelingen rond de herziening van het curriculum in het voortgezet onderwijs en dan vooral in de domeinen Mens & Maatschappij en Taal & Cultuur. Specifieke aandacht gaat daarbij uit naar Duits en de Duitse geschiedenis.

De conferentie richt zich op historici met interesse voor populaire cultuur maar ook aan alle docenten met een geesteswetenschappelijk profiel en een specifiek interesse voor historische representaties. Gezien het doel van de conferentie is passie voor het onderwijs wel een voorwaarde. Aan de andere kant wil de conferentie docenten uit het voortgezet onderwijs aansporen om het actuele wetenschappelijke onderzoek op dat gebied te volgen.

De eerste dag is expliciet voor docenten (geschiedenis en Duits) uit het voortgezet onderwijs, de tweede dag is voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek maar staat ook open voor geïnteresseerde docenten en studenten.

Het programma met workshoprondes volgt binnenkort. 

De conferentie organiseren wij samen het Department of Modern Languages and Cultures en het Radboud Institute for Culture and History (RICH) in de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen.
 

Tegelijk met de conferentie wordt op de campus van de Radboud Universiteit een tentoonstelling geopend: Die Macht der Gefühle (2019), georganiseerd door Ute en Bettina Frevert. De tentoonstelling kijkt vanuit emotioneel-historisch perspectief terug op 100 jaar Duitse geschiedenis en illustreert de politieke en sociale impact van angst, liefde en woede. De tentoonstelling werd samengesteld in opdracht van de stichting 'Erinnerung, Verantwortung, Zukunft' en de Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur onder bescherming van minister voor Buitenlandse zaken Heiko Maas. Meer informatie is te vinden op:  https://machtdergefuehle.de/

 

Docenten kunnen zich aanmelden voor de conferentie via dit formulier

Uw aanmelding is definitief na betaling in onze webshop (zie hieronder voor de betaallinks). 

Voor de Call for Papers, zie de website van de Radboud Universiteit

 

Kosten voor deelname:

Dag 1 - Live in Nijmegen , inclusief lunch: €100,- (voor studenten: €25,-)

Betaallink voor docenten.

Betaallink voor studenten.

 

Dag 2 - Online: €50,- (voor studenten: gratis)

Betaallink voor docenten.

 

Dag 1 en 2 -  €150,- (voor studenten: €25,-)

Betaallink voor docenten.

Betaallink voor studenten.

 

 
 
 
 
 
 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger