Webinar 'De Duitse actualiteit in de klas'
Redacteur Duitslandweb Marja Verburg geeft een webinar over de Duitse actualiteit. Daarna bespreken we welke onderwerpen voor Nederlandse leerlingen interessant zijn.
Duitsland staat aan het begin van een spannend jaar. Na 16 jaar zwaait Angela Merkel af als kanselier. Het leven in Duitsland wordt, net als in Nederland, sinds een jaar gedomineerd door de coronacrisis. Dat zal ook zijn stempel drukken op de Bondsdagverkiezingen in september. In aanloop daar naar toe zal het debat over de rechts-nationalistische partij AfD weer opspelen: in Duitsland wordt met veel argwaan naar rechts-populisme gekeken, meer dan in andere West-Europese landen. Dat heeft met het naziverleden te maken, maar komt ook door het extreemrechtse geweld dat de afgelopen jaren sterk is gegroeid en heeft geleid tot de moord op een politicus en meerdere aanslagen met dodelijke slachtoffers.
Het is inmiddels ruim 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel en Oost- en West-Duitsland weer één werden. Maar nog steeds speelt de Duitse deling een belangrijke rol in het dagelijks leven in Duitsland: Oost-Duitsers verdienen nog steeds minder dan West-Duitsers, bekleden veel minder leidinggevende functies en voelen zich vaak ook niet voldoende vertegenwoordigd in het publieke debat. Ook dat zal de Duitse actualiteit het komende jaar beïnvloeden.
In dit webinar bespreekt Marja Verburg deze ontwikkelingen en zal dieper ingaan op de rol die de Duitse deling nog steeds in Duitsland speelt. Zij zal ook een en ander vertellen over Duitse media, hoe de redactie van Duitslandweb daarmee werkt, en welke media handig zijn om in de les te gebruiken.
Daarna bespreken we met Trixie Hölsgens en Eline Hakvoort van de Onderwijsafdeling van het Duitsland Instituut welke onderwerpen voor Nederlandse leerlingen interessant zijn en gaan de deelnemers in groepjes aan de slag om zelf opdrachten met betrekking tot de Duitse actualiteit te maken.
Datum: 18 februari 2021
Tijd: 16:00-17:15
Doelgroep: Beginnende docenten Duits en studenten van de Lerarenopleiding Duits
Voertaal: Duits en Nederlands
Kosten: Gratis voor leden van de DIA-Akademie