Financiële zaken

Financiële zaken
© Pixabay

Salaris

Het salaris van docenten in het voortgezet onderwijs verschilt op basis van werkervaring en de taken. Gemiddeld gezien kun je uitgaan van een maandsalaris van ongeveer € 3.300 als starter in het middelbare onderwijs. Er bestaan verschillende schalen (LB, LC of LD), waarbij de taken van de leraar bepalen in welke schaal hij of zij valt. Binnen de schalen bestaan treden, waarbij bij goed functioneren het maandsalaris elk jaar een trede stijgt. Voor meer informatie over het salaris in het onderwijs, kun je terecht bij de website van de Rijksoverheid.

De meeste functies in het onderwijs worden in deeltijd aangeboden. Het salaris past zich dan ook aan het aantal gewerkte uren per week aan. De schalen en treden zijn gelijk als bij een voltijd functie en de betaling is dan ook proportioneel bepaald.

Collegegeld

Het collegegeld in Nederland is wettelijk vastgelegd. Voor het studiejaar 2024-2025 bedraagt het wettelijke collegegeld € 2.530. Je kunt het collegegeld bij het begin van het collegejaar in één keer betalen of je kiest ervoor om het in delen te betalen (daarbij komt wel een klein extra administratief bedrag bij de meeste universiteiten en hogescholen).

Het is in de meeste gevallen mogelijk om een lening en collegekrediet aan te vragen bij DUO en gebruik te maken van het studentenreisproduct (OV). Voor de voorwaarden kun je het best terecht bij de site van DUO. Hou er wel rekening mee dat het geleende bedrag na de studie terugbetaald moet worden.

Subsidies

De Nederlandse overheid heeft een aantal maatregelen genomen om het lerarentekort aan te pakken. Eén hiervan is de tegemoetkoming leraren, een gift die je niet terug hoeft te betalen. Deze tegemoetkoming kun je meestal 2 jaar achter elkaar aanvragen en het gemiddelde bedrag dat je kunt ontvangen, bedraagt ongeveer € 1.300. Dat wordt eenmalig uitgekeerd. Er zijn echter wel specifieke voorwaarden aan verbonden die je kunt vinden op de site van DUO. Hier vind je ook informatie over andere subsidies

Ben je docent in Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg? Studeer je voor een (tweede) bevoegdheid en kom je niet (meer) voor de landelijke lerarenbeurs in aanmerking? Hiervoor kun je de Haagse Lerarenbeurs aanvragen.

Trainees in Onderwijs

Voor mensen met een ondernemende inslag en leidinggevend potentieel die de eerstegraads lerarenopleiding willen doen, is er het programma Trainees in Onderwijs. Een trainee krijgt een baan inclusief bijbehorend salaris en het collegegeld betaald. 

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger