Tweede lesbevoegdheid

Ben je al docent in een ander vak dan Duits en toe aan een nieuwe uitdaging? Met een tweede lesbevoegdheid Duits vergroot je je kansen op een baan én verbreed je je aantal lesuren op je huidige school.

Subsidies

Als je een baan hebt of krijgt op een school, kun je het zij-instroomtraject doen. Dit duurt maximaal twee jaar. Voorwaarde is dat je school je minimaal 8 uur per week Duitse lessen geeft. De school betaalt het opleidingstraject en vraagt hiervoor subsidie aan bij het Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voor het trajct 'zij-instroom in het beroep' (afkorting: zib).

Ben je niet werkzaam op een school? Ook dan kun je bij DUO een subsidie aanvragen. Bijvoorbeeld de subsidie tweede lerarenopleiding of de lerarenbeurs.

Of je nou al wel of niet werkzaam bent op school, in alle gevallen geld dat je sowieso twee jaar lang te maken hebt met een halvering van het collegegeld. 

Alle informatie over welke subsidie in jouw geval geldt, is te vinden op de website van DUO.

Ervaringsverhaal

Hoe werkt het halen van je tweede lesbevoegdheid in de praktijk en wat levert het je op? Joyce van Os, docente op het Maurick College in Vught, had al een eerstegraads lesbevoegdheid voor geschiedenis, maar omdat ze niet voldoende lesuren had, volgde zij na een paar jaar ook de tweedegaards lerarenopleiding Duits. In de volgende video gaan we met haar en haar schoolleider Huub van der Linden in gesprek om antwoorden te vinden op bovenstaande vragen:

 

 

Duitse taal

Wil je alvast je taalvaardigheid oefenen? Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan een zomercursus in Duitsland of aan een taalcursus bij het Goethe-Institut in Amsterdam of Rotterdam. 

Voor docenten van een ander vak dan Duits is er een speciaal instapprogramma van het DIA in maart 2021.  

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger