Zij-instroom programma's

Zij-instroom programma's
© Nuffic

Aangezien er een groot tekort is aan leraren Duits heeft de Nederlandse regering verschillende opleidingen voor zij-instromers opgezet. Voor moedertaalsprekers Duits met een afgesloten opleiding Germanistiek (Duitse taal & cultuur) of DaF (Duits als vreemde taal), pedagogiek of Nederlands bestaat een tweejarig programma van Nuffic: Vom Assistenten zum Deutschlehrer Sekundarstufe 1 oder 2. In beide programma’s is ook een taalcursus Nederlands inbegrepen.

Als je al beschikt over een universitair bachelordiploma (in Duitse taal & cultuur) kun je in een half jaar een beperkte lesbevoegdheid (tweedegraads) halen, bijvoorbeeld aan de Universiteit van Amsterdam.

Als je al een aanstelling hebt bij een Nederlandse middelbare school kan de school je aanmelden voor het Zij-instroom-in-beroep traject, waar je de lesbevoegdheid kunt halen terwijl je al werkzaam bent in de klas.

Duits als Master afgerond en minimaal tien jaar andere beroepservaring opgedaan? Dan kun je aan de UvA instromen bij Aan de slag voor de klas. Je blijft deeltijd in je oude baan werken en gaat twee dagdelen naar school. De duur van de opleiding is twee jaar. 

Ter voorbereiding op een lerarenopleiding kunnen aankomende docenten gratis deelnemen aan het bijscholingsaanbod van Alfa4all. Inschrijving aan een universiteit is dan nog niet noodzakelijk. Het cursusaanbod is landelijk beschikbaar en heeft een blended opzet. 

Een overzicht van alle opties om  de lesbevoegdheid voor de middelbare school te halen, vind je bij Voion.

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger