Zij-instroom programma's

Zij-instroom programma's
© Nuffic

Aangezien er een groot tekort is aan leraren Duits heeft de Nederlandse regering verschillende opleidingen voor zij-instromers opgezet. Voor moedertaalsprekers Duits met een afgesloten opleiding Germanistiek (Duitse taal & cultuur) of DaF (Duits als vreemde taal) bestaat het tweejarige programma van Nuffic: Vom Assistenten zum Deutschlehrer Sekundarstufe 2. Een andere tweejarige opleiding is Vom Assistenten zum Deutschlehrer Sekundarstufe 1 aan de Hogeschool van Amsterdam voor studenten met een bachelordiploma Germanistiek (Duitse taal & cultuur), Duits als vreemde taal (DaF), pedagogiek of Nederlands. In beide programma’s is ook een taalcursus Nederlands inbegrepen.

Als je al beschikt over een universitair bachelordiploma (in Duitse taal & cultuur) kun je in een half jaar een beperkte lesbevoegdheid (tweedegraads) halen, bijvoorbeeld aan de Universiteit van Amsterdam.

Als je al een aanstelling hebt bij een Nederlandse middelbare school kan de school je aanmelden voor het Zij-instroom-in-beroep traject, waar je de lesbevoegdheid kunt halen terwijl je al werkzaam bent in de klas.

Een overzicht van alle opties om  de lesbevoegdheid voor de middelbare school te halen, vind je bij Voion.

Als je nog twijfelt of het docentschap iets voor jou is, kun je ook eerst een korte stage lopen aan een middelbare school. Je kunt contact opnemen met de vakgroep Duits via de website van de school of je neemt contact op met het Schoolbureau, dat een oriëntatietraject aanbiedt (voor personen mét of zonder lesbevoegdheid). Je kunt ook met een school afspreken dat je als gastdocent optreedt. Dit mag zonder bevoegdheid voor maximaal 4 lesuren per week.

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger