Lerarenopleidingen Duits

Lerarenopleidingen Duits
© Nuffic

Om als docent Duits te kunnen werken op een middelbare school moet je beschikken over de lesbevoegdheid voor het vak Duits. Opleidingen aan de universiteit bieden de mogelijkheid om tot eerstegraads docent opgeleid te worden. Dit houdt in dat je bevoegd bent om zowel in de onderbouw als in de bovenbouw van havo en vwo les te geven, en in alle klassen van het vmbo en mbo.

Het hoger beroepsonderwijs (hbo) biedt opleidingen aan tot tweedegraads docent. Daarmee ben je bevoegd om het vak in het vmbo en de eerste 3 klassen van de havo en het vwo te onderwijzen. Je kunt op sommige hogescholen ook verder studeren voor een eerstegraads lesbevoegdheid.

Als je al een relevante vooropleiding hebt gedaan, is het in sommige gevallen mogelijk om vrijstellingen te krijgen voor bepaalde onderdelen. Regel dit op het moment van inschrijven. 

Voor meer informatie over de verschillende lesbevoegdheden en opleidingen kun je terecht bij het Onderwijsloket.

 

Opleiding tot eerstegraads docent

Als je de eerstegraads lesbevoegdheid wilt halen, bestaan er verschillende mogelijkheden:

Bachelor Duitse taal & cultuur + tweejarige Master of Education, waarbij een stage aan een school inbegrepen is.

Bachelor + master Duitse taal & cultuur + éénjarige universitaire docentenopleiding

Vervolgopleiding van tweedegraads naar eerstegraads:

Tweedegraads lesbevoegdheid (WO bacheloropleiding met een educatieve minor) + twee- of driejarige master aan een hogeschool in combinatie met een praktijkstage aan een school.

 

 

Opleiding tot tweedegraads docent

Als je de tweedegraads lesbevoegdheid wilt behalen, kun je terecht bij verschillende hogescholen (zie onderstaande lijst). Deze opleiding duurt in principe 4 jaar. Stages zijn na het eerste studiejaar verplicht. Sommige hogescholen bieden ook een uitwisseling in een Duitstalig land aan als onderdeel van de opleiding.

In Leeuwarden wordt  ook een flexibele opleidingsvorm aangeboden, waarbij vrijstellingen mogelijk zijn. Deze optie duurt tussen de 2 en 4 jaar:

 

Beperkte tweedegraads bevoegdheid

Wil je al tijdens of direct na je bachelor Duitse taal en cultuur starten met de docentenopleiding? Overweeg dan de Educatieve Minor. Dit is een goede manier om te ontdekken of het onderwijs iets voor je is en om snel voor de klas te kunnen staan. Met deze Educatieve Minor behaal je, in combinatie met je bachelordiploma, een beperkte tweedegraads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs. Daarmee kun je lesgeven in de onderbouw van havo en vwo en in het vmbo-t.

Kijk bij de VSNU voor alle academische routes naar het leraarschap. 

 

Double degree

Op de Hogeschool Utrecht start per studiejaar 2024-2025 een nieuwe opleidingsroute: studenten geschiedenis kunnen tijdens hun eerste jaar van de studie starten met taalmodules Duits en zich zo oriënteren op een eventuele tweede bevoegdheid. Met maar een half jaar extra studie halen ze ook een bevoegdheid voor de Lerarenopleiding Duits.

Heb je interesse in deze dubbele bevoegdheid? Neem dan contact op met esther.hokken@hu.nl voor meer informatie. 

 

Open dagen

Hier vind je een overzicht van de open dagen.

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger