De vleugels van de adelaar
Duitsland heeft sinds de val van de Muur enorme veranderingen ondergaan. In de DIA-bundel 'De vleugels van de adelaar' geven auteurs als Luuk van Middelaar, René Cuperus, Michèle de Waard en André Szász een actueel en handzaam overzicht van de recente Duitse geschiedenis.
De vleugels van de adelaar. Duitse kwesties in Europees perspectief
De Duitse politiek staat onder hoogspanning, en daarmee ook Europa. Sinds de val van de Muur is in de geschiedenis van Duitsland, naast vele successen, een aaneenschakeling van crises waar te nemen: de moeizame integratie van de voormalige DDR in de Bondsrepubliek, de hervormingscrisis van de nieuwe deelstaten, de crisis van de verzorgingsstaat, de bankencrisis, het asiel- en integratiebeleid en de opkomst van het populisme.
Deze DIA-bundel is samengesteld door Hanco Jürgens en Ton Nijhuis en is ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van het Duitsland Instituut uitgegeven.
Bijdragen:
- Hanco Jürgens - Duitsland op het breukvlak, inleiding
- Krijn Thijs- Het ‘nieuwe’ Berlijn: de droom en de stad
- Kees van Paridon- ‘Wir sind wieder wer’, over de neer- en opgang van de Duitse economie
- Christina Morina- De eindeloze zoektocht naar de ‘Innere Einheit’, Duits-Duitse toestanden
- René Cuperus- Duitse stabiliteitscultuur onder vuur door populisme-crisis Duitse volkspartijen?
- Hanco Jürgens- Duitsland als immigratieland: politisering en debat voor en na de vluchtelingencrisis
- Maria Kranendonk en Floris Vermeulen- De moeizame weg omhoog: participatie van migranten en hun kinderen in de Berlijnse politiek
- Luuk van Middelaar- Duitsland – Frankrijk in Europa: een blijvend onbegrip
- Ton Nijhuis- Van betekenisvolle ander naar een van ons: kantelend Duitslandbeeld in Nederland
- André Szász- De euro en der Fluch der bösen Tat
- Michèle de Waard- Van Europa naar europolitiek: Duitslands sturende kracht in de eurozone
Lees hier een voorpublicatie
Meer over het boek bij Uitgeverij Boom
Recensies/reacties:
"In de bundel 'De vleugels van de adelaar' presenteert het Duitsland Instituut een handzaam overzicht van de recente Duitse geschiedenis. De vluchtelingencrisis veroorzaakte grote opschudding in het Duitse politieke landschap, waarin de smeulende animositeit tussen het dominante West-Duitsland en de zich miskend voelende Ossies opnieuw oplaaide. Een mooi hoofdstuk is gewijd aan de metamorfose die Berlijn heeft ondergaan, tot een magneet voor migranten, kunstenaars en toeristen. Veel aandacht is er ten slotte voor de spanningen die de Duitse dominantie in de Europese Unie met zich meebrengt."
Uit: De Volkskrant, Sir Edmund, 3 juni 2017