Duitsland in Europa
Alle ogen gericht op Duitsland in eurocrisis

Duitsland in Europa
© DIA
Logo van het Europafondsproject 65 jaar vrijheid in Europa - Mission Accomplished?

Duitsland lijkt oppermachtig in Europa. Iedereen kijkt naar bondskanselier Merkel voor oplossingen in de eurocrisis. Juist van het belangrijkste land in de EU worden grote stappen verwacht, maar Merkel nam tot nu toe vooral kleine pasjes, luidt de kritiek. In dit dossier wordt de rol van Duitsland in Europa belicht.

In dit dossier wordt de rol van Duitsland in Europa belicht. We gaan in op de Frans-Duitse verhouding, de brugfunctie van Duitsland met de landen in Oost-Europa, we kijken naar de geschiedenis en we kijken vooruit. Ook laten we Duitse denkers en politici aan het woord over hun visie op Europa.

Naslagwerk: Duitsland heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in Europa. Het in toom houden van het machtige Duitsland was een belangrijke drijfveer voor Europese landen om samen te werken. Andersom wilde Duitsland laten zien dat het land herboren was als vredelievende natie en ontpopte het zich als motor achter de Europese eenwording. In het naslagwerk is te lezen hoe de opeenvolgende Duitse kanseliers probeerden de Europese integratie tot stand te brengen en wat hun afwegingen daarbij waren.

Opinie en analyse: Een inleiding op het krachtenveld waarin het Europees beleid tot stand komt geeft wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut Hanco Jürgens in Duitsland nog steeds de motor van Europa?. Merkel zette in 2009 haar Europa-visie uiteen in de Humboldt-rede, die we in dit dossier samenvatten. Verder onder meer visies van politicoloog Wolfram Kaiser, EU-expert Ulrike Guérot, oud-bondspresident Roman Herzog, minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle, oud-kanselier Gerhard Schröder, Zeit-journalist Uwe Jean Heuser, en bondsdagvoorzitter Norbert Lammert.

Duitsers in Europa: De Duitsers die er toe doen in Europa; wie zijn ze en welke functies bekleden ze?
Nieuws: De actualiteiten rondom de euro-toppen en ander nieuws over de eurocrisis.
Webgids: Lees- en beeldmateriaal van prominente politici, Europa-experts en de media in Duitsland over de actualiteit en de toekomst van Europa.

Het dossier Duitsland in Europa sluit aan op de activiteiten van het Duitsland Instituut rond dit thema. Informatie over deze activiteiten vindt u ook in dit dossier.

Het dossier 'Duitsland in Europa'  wordt mogelijk gemaakt  door het Europafonds van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zie ook de Facebook-pagina van het ministerie van Buitenlandse Zaken over Europa.

 

Artikelen in deze serie:

CDU wil Griekenland uit Verdrag van Schengen

Achtergrond - 20 januari 2011 CDU wil Griekenland uit Verdrag van Schengen
Regeringspartij CDU wil dat Griekenland zijn lidmaatschap van de Schengen-regio beëindigt.
Lees meer

Webgids Duitsland in Europa

Achtergrond - 10 december 2010
Lees in deze webgids hoe Duitse (oud-)bestuurders naar Europa kijken, vind achtergrondinformatie over de rol van Duitsland in Europa, luister naar toespraken van Duitse staatslieden over hun visie op de toekomst van Europa en lees hoe de Duitse media berichten over Europa, de EU en de euro.
Lees meer

Debat: De VS en Europa in een multipolaire wereld

Achtergrond - 23 februari 2011
Vier experts op het gebied van trans-Atlantische betrekkingen gaan donderdag 17 maart met elkaar in discussie over uitdagingen voor de Verenigde Staten, de NAVO en de EU.
Lees meer

Hiphop-scholierendag 2010

Achtergrond - 13 oktober 2010
De 6e Hiphop-scholierendag staat in het teken van Freiheit - een van de achterliggende thema's die ook in dit Europa-dossier centraal staan.
Lees meer

Europaprijs voor Angela Merkel

Achtergrond - 18 januari 2011 Europaprijs voor Angela Merkel
Angela Merkel heeft de Europaprijs 2010 in ontvangst genomen.
Lees meer

Activiteitenoverzicht Vrijheid in Europa

Achtergrond - 29 november 2011 Activiteitenoverzicht Vrijheid in Europa
Het Dossier Duitsland in Europa maakt deel uit van het project Vrijheid in Europa, van het Duitsland Instituut.
Lees meer

Hilversumse meiden rappen 't best in het Duits

Achtergrond - 22 november 2010 Hilversumse meiden rappen 't best in het Duits
'Die Hoodies', vijf meiden uit 3-havo van het A. Roland Holst College in Hilversum, hebben met 'Freiheit für Frauen' de Hiphop-scholierendag 2010 gewonnen.
Lees meer

Schoolkrantredacties opgelet

Achtergrond - 20 april 2011
Wil jij je journalistieke vaardigheden naar een hoger niveau tillen?
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger