Achtergrond
Wat is precies 'völlig bekloppt', Olaf Scholz?
Achtergrond - 1 juni 2023 - Auteur: Inge Jooris
In 2021 vormde een groep klimaatactivisten in Duitsland de actiegroep Letzte Generation − laatste generatie. De groep die voornamelijk uit jongeren bestaat, houdt Duitsland (en Oostenrijk) een confronterende spiegel voor. Nu onze aarde meerdere omslagpunten nadert, zien de activisten hun generatie als de laatste die een mondiale klimaatramp kan afwenden.
Lees meer
Duitse regering ruziet over verwarmingswet
Achtergrond - 25 mei 2023 - Auteur: Wiebke Pittlik
De Heizungsgesetzstreit, de ruzie in de regering over een wetsvoorstel dat moet zorgen dat Duitsers hun woning verwarmen met duurzame energie, is het politieke thema deze week. Regeringspartner FDP ziet de wet niet zitten en heeft gezorgd dat die niet in de Bondsdag werd behandeld woensdag. De Groenen zijn woedend; de FDP gedraagt zich als een oppositiepartij, vinden zij.
Lees meer
Nederlandse en Duitse studenten zingen samen
Achtergrond - 25 mei 2023 - Auteur: Sam de Graaff
Leden van het Utrechtse Studenten Koor en Orkest (USKO) treden deze zomer op met hun ‘collega’s’ van de Universiteit Keulen. Dat vergt nogal wat organisatie, vertelt initiatiefnemer Anna Vera van Beusekom, want het gaat om meer dan driehonderd musici.
Lees meer
Van Abitur tot Realschule: Duitse schoolbegrippen
Achtergrond - 17 mei 2023 - Auteur: Sam de Graaff
Hoe heet het Duitse vmbo? En hoeveel jaren moeten kinderen in Duitsland naar school? Het Duitse onderwijsstelsel zit anders in elkaar dan het Nederlandse. Dat kan best tot verwarring leiden, daarom hier een aantal veelgestelde vragen.
Lees meer
Kijken voorbij de Muur in je hoofd
Achtergrond - 11 mei 2023 - Auteur: Ingrid Bosman
Wie zich een beeld wil vormen van kunst die in de DDR is geworteld kan nu terecht in Delden. Onder de titel Die Überraschung doet museum No Hero daar wat in Duitsland nog altijd uitzonderlijk is – en dan steevast tot debat leidt. Ruim 60 werken van een grote verscheidenheid aan Oost-Duitse kunstenaars worden er getoond, gemaakt voor en na de val van de Muur.
Lees meer
'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'
Achtergrond - 3 mei 2023 - Auteur: Lynn Stroo
Nazi-Duitsland verloor in de Tweede Wereldoorlog zoveel mankracht, dat Adolf Hitler op zoek moest naar andere manieren om zijn oorlogsindustrie draaiende te houden. Miljoenen mensen werden binnen en buiten Duitsland gedwongen tewerkgesteld, ook uit Nederland. Veel Duitse bedrijven profiteerden van de dwangarbeid, terwijl de arbeiders vaak overgeleverd waren aan mensonterende omstandigheden.
Lees meer
Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict
Achtergrond - 24 april 2023 - Auteur: Marja Verburg
Met veel enthousiasme ging de regering van kanselier Olaf Scholz eind 2021 van start. Na 16 jaar Merkel zouden de SPD, de Groenen en de FDP voor de broodnodige hervormingen zorgen, zoals een beter klimaatbeleid, eerlijkere uitkeringen en meer aandacht voor mensenrechten in de relaties met China en Rusland. Maar anderhalf jaar later liggen meerdere ministers met elkaar overhoop. De coalitiepartijen hadden onlangs drie dagen van overleg nodig om tot compromissen te komen. Maar daarmee lijkt de kou nog niet uit de lucht.
Lees meer
Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland
Achtergrond - 24 april 2023 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Jesse Oude Egberink
Kriegsende, het einde van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland: op 8 mei 1945, 78 jaar geleden, gaf nazi-Duitsland zich onvoorwaardelijk over. De nazi's vochten door tot het bittere einde en sleepten het land mee in de ondergang. Deze tijdlijn laat zien wat er in de laatste maanden van de oorlog en de eerste maanden na de capitulatie gebeurde in Duitsland.
Lees meer
Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie
Achtergrond - 21 april 2023 - Auteur: Sam de Graaff
Defensieministers van zo'n vijftig landen komen vandaag weer bijeen op de vliegbasis bij het Duitse Ramstein. Ze praten over militaire steun aan Oekraïne. Een belangrijke rol is weggelegd voor Duitsland, dat ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort tot de grootste wapenexporteurs ter wereld.
Lees meer
Coup en inflatie: ook 1923 was een Duits crisisjaar
Achtergrond - 20 april 2023 - Auteur: Lynn Stroo
De bezetting van het Ruhrgebied, hyperinflatie, politieke chaos en Hitlers couppoging: 1923 ging de geschiedenisboeken in als crisisjaar. De eerste Duitse democratie, de Republiek van Weimar, stond nog in de kinderschoenen en werd flink op de proef gesteld, maar overleefde deze crises. Nu, 100 jaar later, staat Krisenjahr 1923 in Duitsland volop in de belangstelling.
Lees meer