Achtergrond

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Achtergrond - 27 januari 2023 - Auteur: Lynn Stroo 'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'
Een bijzondere ochtend was het vrijdag in de Bondsdag. Voor het eerst werden tijdens de jaarlijkse Holocaust-herdenking slachtoffers herdacht die vanwege hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit zijn vervolgd. De verscheidenheid aan mensen en genodigden die de plechtigheid bijwoonden, gaven kleur aan het grauwe en regenachtige Berlijn.

Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Achtergrond - 26 januari 2023 - Auteur: Lynn Stroo 'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’
Dat Duitsland veertien Leopard-2 gevechtstanks aan Oekraïne gaat leveren, is niet verrassend, zegt Markus Kaim, specialist veiligheidspolitiek bij de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) in Berlijn; een belangrijke denktank die de Duitse politiek adviseert over veiligheidskwesties. Duitslandweb-redacteur Lynn Stroo bezocht Kaim woensdag samen met een groep studenten. Het nieuws over de tanks was net bekend, en Kaim duidde de Duitse strategie.

Lees meer

Holocaust-herdenking in teken van lhbti+

Achtergrond - 26 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb Holocaust-herdenking in teken van lhbti+
De jaarlijkse herdenking van de Holocaust in de Bondsdag vrijdag 27 januari staat dit jaar in het teken van de slachtoffers die vanwege hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit zijn vervolgd. Een bijzonder moment voor lhbt’ers in Duitsland, met een lange voorgeschiedenis.

Lees meer

'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'

Achtergrond - 24 januari 2023 - Auteur: Ingrid Bosman 'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'
Een Nederlandse musical brengt het Berlijnse leven direct na de bouw van de Muur naar de theaters. In 'Checkpoint Charlie' moeten acht personages zich zien te voegen naar een harde nieuwe werkelijkheid. “Iedereen kan iets van zichzelf herkennen.”

Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Achtergrond - 23 januari 2023 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Frans-Duitse vriendschap onder druk
Met een Frans-Duits kabinetsberaad en een gezamenlijke parlementszitting hebben Frankrijk en Duitsland zondag het zestigste jubileum van het Élyséeverdrag gevierd, het vriendschapsverdrag dat de twee landen in 1963 sloten. De gezamenlijke persconferentie kon niet verhullen dat er weinig warme gevoelens zijn tussen de nieuwe Duitse kanselier Scholz en president Macron. Duitsland trekt te weinig samen op met Frankrijk, is de algemene teneur.

Lees meer

Vooruitblik: Duitsland in 2023

Achtergrond - 19 januari 2023 - Auteurs: Lynn Stroo, Marja Verburg Vooruitblik: Duitsland in 2023
De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis zullen in 2023 grote thema’s in Duitsland blijven. In Berlijn worden de verkiezingen van 2021 overgedaan. En vanaf het voorjaar krijgen Duitse jongeren een Kulturpass met een tegoed voor boeken, theater- en concertbezoeken. Een overzicht van Duitsland in 2023.

Lees meer

‘Hohenzollern hielpen Hitler met symbolisch kapitaal’

Achtergrond - 17 januari 2023 - Auteur: Lynn Stroo ‘Hohenzollern hielpen Hitler met symbolisch kapitaal’
Hebben de Hohenzollern, Duitslands belangrijkste adellijke familie, Adolf Hitler aan de macht geholpen? Over die vraag wordt in Duitsland al jaren fel getwist. Het antwoord is van groot belang voor de uitkomst van een juridische strijd tussen de familie en de staat over de teruggave van kastelen en andere kostbaarheden. “Met hun symbolische kapitaal en brede netwerken hebben ze het naziregime zeker geholpen”, stelt de Duitse historicus Stephan Malinowski.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 16 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste regels en reisregels, dat regelmatig wordt bijgewerkt. Geactualiseerd op 18 januari 2023.

Lees meer

Poetry Slam in de Elbphilharmonie

Achtergrond - 12 januari 2023 - Auteur: Paul Kerssemakers Poetry Slam in de Elbphilharmonie
Het is 5 januari 2023, een zonnige winterdag in Hamburg en bepaald geen Schietwetter (hondenweer) zoals de Hamburgers dat noemen. De Elbphilharmonie stroomt langzaam vol. In het imposante concertgebouw aan de Elbe – dat de inwoners van de Hanzestad sinds de opening in 2017 liefkozend Elphi noemen – vindt vandaag geen concert plaats, maar een poetry-slam-dag.

Lees meer

Achtung! Duitse updates: 1 jaar Ampel

Achtergrond - 31 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb Achtung! Duitse updates: 1 jaar Ampel
Een jaar geleden vertrok Merkel uit de politiek en trad in Duitsland een nieuwe regering aan. We blikken terug op het eerste jaar van de Ampelregierung, zoals de coalitie van SPD, Groenen en FDP in Duitsland wordt genoemd. Een gesprek van podcastmaker Maarten Westerveen met historicus Hanco Jürgens en Duitslandweb-hoofdredacteur Wiebke Pittlik.  

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger