Achtergrond

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Achtergrond - 13 juni 2024 - Auteur: Lynn Stroo Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht
Nadat de laatste Duitse keizer Wilhelm II Duitsland in 1918 ontvluchtte en zich in Nederland vestigde, liet hij zijn bezittingen nareizen. 64 Treinwagons vol, een fractie van wat hij ooit bezat. Hoeveel koloniale objecten zaten daartussen? En wat zeggen die over Duitslands gewelddadige optreden in zijn koloniën, toen Wilhelm II keizer was? Museum Huis Doorn en de Universiteit Utrecht begonnen een onderzoek. Ruim anderhalf jaar later krijgt het beeld vorm: “De keizer was meer geïnteresseerd in kolonialisme dan eerder werd gedacht.”

Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Achtergrond - 5 juni 2024 - Auteur: Marja Verburg Duitsland en de Europese verkiezingen 2024
Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? Hoe staan zij ervoor in de peilingen en wie zijn hun lijsttrekkers? In dit factsheet vind je informatie over Duitsland en de Europese verkiezingen. Dit factsheet werd voor het eerst gepubliceerd op 25-4-2024 en werd op 5 juni voor het laatst geactualiseerd. Voor de uitslag van de verkiezingen: CDU/CSU veruit de grootste bij Europese verkiezingen

Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Achtergrond - 22 mei 2024 - Auteur: Wiebke Pittlik Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen
In Frankfurt am Main is dinsdag het proces begonnen tegen de vermoedelijke leiders van de groep die een staatsgreep wilde plegen in Duitsland. De groep rond Heinrich XIII Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen en met een schaduwleger de macht over te nemen in Duitsland. Ze worden gerekend tot de Reichsbürger-beweging.

Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Achtergrond - 22 mei 2024 - Auteur: Hille Steenhuis Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?
Wie weleens in Duitsland heeft gefietst, zal het herkennen: fietsers die op de stoep rijden in plaats van op de weg. In steden als Berlijn zie je soms meer fietsers op de stoep dan op straat. Voor fietsers is het vaak niet duidelijk waar ze moeten rijden: tussen de voetgangers of de auto's. Waarom hebben fietsers in Duitsland het zo moeilijk?

Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Achtergrond - 13 mei 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast: De Duitse rol in Europa
Sinds kanselier Olaf Scholz in 2021 is aangetreden, is Duitsland minder zichtbaar in Europa, zegt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut. Het land speelt een belangrijke rol in de Europese steun aan Oekraïne. Maar verder lijkt Scholz toch vooral in beslag genomen door de moeizame samenwerking tussen de coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP. Wat betekent dat voor de Duitse rol in de EU? In aanloop naar de Europese verkiezingen spreekt Duitslandweb-redacteur Marja Verburg daarover met Ton Nijhuis in de podcastreeks 'Achtung Europa'.

Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Achtergrond - 13 mei 2024 - Auteur: Marja Verburg Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht
Dat de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz de rechts-radicale AfD als Verdachtsfall heeft aangemerkt, is terecht, heeft een rechtbank in Münster vanmorgen bepaald. De classificatie Verdachtsfall geeft de dienst extra bevoegdheden, zoals het afluisteren van AfD'ers en het inzetten van informanten. De partij had daar tegen geklaagd. 

Lees meer

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

Achtergrond - 2 mei 2024 - Auteur: Lynn Stroo ‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’
Adolf Hitler werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog hard aan de verwezenlijking van één van zijn dromen: een eigen Führermuseum vol kunst. Ook andere hooggeplaatste nazi’s hadden omvangrijke kunstverzamelingen. Daarvoor werden honderdduizenden waardevolle werken gestolen, vooral van Joden. Ruim tachtig jaar later zijn nog veel objecten niet terug bij de oorspronkelijke eigenaren of hun nazaten. De Duitse regering kwam onlangs met hervormingen om de restitutie van nazi-roofkunst te verbeteren. Maar volgens Simon Goodman, op zoek naar de bezittingen van zijn familie, is dat niet genoeg. “Duitsland is veel te laat.”

Lees meer

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Achtergrond - 1 mei 2024 - Auteur: Hille Steenhuis Graphic novels: herdenken in stripvorm
Het aanbod van graphic novels over de Tweede Wereldoorlog groeit. In tegenstelling tot gewone strips bieden graphic novels vaak diepere verhalen met complexere personages en thema's. "Hoewel er tegenwoordig veel geschreven wordt over de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende periode, voegen persoonlijke verhalen een andere dimensie toe, zoals de impact van de oorlog op familiebanden. Dit maakt het verhaal nog aangrijpender en begrijpelijker."

Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Achtergrond - 15 april 2024 - Auteur: Hille Steenhuis Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE
Door de hogere temperaturen al vroeg in het voorjaar neemt het aantal teken toe in Duitsland. Hierdoor wordt de kans op besmetting met een ziekte door een tekenbeet ook groter. In Nederland wordt veel gewaarschuwd voor de ziekte van Lyme, maar in Duitsland wordt in de media vooral gesproken over het gevaar van tekenencefalitis (TBE), dat in Duitsland FSME wordt genoemd. In delen van Duitsland geldt zelfs een vaccinatie-advies voor TBE.

Lees meer

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Achtergrond - 12 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland
In Duitsland gaan sinds januari elk weekend mensen de straat op om te protesteren tegen exteemrechts en de AfD. Bij de grootste demonstraties waren vele tienduizenden mensen. Zij wijzen op het gevaar van extreemrechts, dat in Duitsland veel gewelddadiger is dan in Nederland. Hoe ziet dat gevaar eruit? En welke rol speelt de AfD in het normaliseren van rechts-extremistisch gedachtengoed in Duitsland? Daarover spreekt podcastmaker Maarten Westerveen met Duitslandweb-redacteuren Wiebke Pittlik en Marja Verburg. 

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger